Gedeon napja van. | 2024.03.28

Klímakutató: sürgősen változtatni kell ember és természet viszonyán

2021-04-12 14:15:00

A  koronavírus-járvány is azt mutatja, hogy sürgősen és gyökeresen változtatni kell a természethez fűződő "viszonyunkon" - jelentette ki Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a HuPCC alelnöke hétfőn az első országos interdiszciplináris éghajlatváltozási tudományos konferencia sajtótájékoztatóján.

    A pandémiára utalva hozzátette: amennyiben nem történik változás ezen a területen, "nem ez lesz az utolsó katasztrófa". A Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC) által szervezett online fórumon a szakember kitért a biológiai sokféleség fontosságára, majd az érintett tudományterületek együttműködését szorgalmazta.
    Bartholy Judit, az ELTE Meteorológiai Tanszékének egyetemi tanára jelezte: Magyarország térségének a globális átlaghoz képest sokkal nagyobb a klímaérzékenysége, a globális átlag majdnem 1,5-szerese. Ezért óriási jelentősége van a párizsi klímaegyezménynek, s annak, hogy mindenki tartsa szem előtt ezt a problémát, ugyanis - mint hangsúlyozta - az emberek nagyban hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.