Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2021-04-11 18:55:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Kontinensünk nagy részén ciklonok alakítják az időjárást, amelyek közül az egyik középpontjával a Skandináv-félsziget északi része fölött helyezkedik el. Ennek a ciklonnak a frontrendszere hosszan elnyúlik az Uráltól, a Baltikumon át, egészen az Ibériai-félszigetig, területén felhős és csapadékos, változékony időt okozva.
    A Földközi-tengertől a Balkánon át a Kelet-európai-síkságig ugyanakkor magasnyomás húzódik, amelynek területén kissé felhős vagy derült az ég, csapadék sem fordul elő, de mivel hideg légtömeg található e térség felett, a nappali felmelegedés csak mérsékelt. A Kárpát-medence fölé nyugat felől váltakozó nedvességtartalmú levegő áramlik, majd hétfőn este a fent említett frontrendszer hidegfronti szakasza ér el minket.

    Várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig:
    ---------------------------------------------------
    Tovább szakadozik nyugat felől a felhőzet, estére a legtöbb helyen kiderül az ég, keleten ugyanakkor még hajnalban is számíthatunk erősen felhős területekre. Szemerkélő eső a Duna vonalában és a Duna-Tisza közén, estétől egyre inkább a Tiszántúlon fordulhat elő.
    Hétfőn általában napos idő lesz a jellemző fátyol- és gomolyfelhők kíséretében, majd délutántól a nyugati tájakon megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, ezzel együtt arrafelé elszórtan zápor, sőt a Kisalföldön zivatar is kialakulhat.
    Estére már mindenütt erősen felhős vagy borult lesz az ég. A déli szelet vasárnap több helyen kísérhetik erős, a Kisalföldön időnként viharos lökések, majd estére csillapodik a légmozgás. Hétfőn estétől az északnyugatira forduló szelet a Dunántúlon viharos lökések kísérhetik.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 9 fok között alakul, a gyengén felhős tájakon lehet a hidegebb.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 18 és 24 fok között várható, a naposabb keleti tájakon lesz a melegebb.