Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szlovénia enyhített a korlátozásokon

2021-04-10 15:18:00

Szlovénia fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon, így szombattól már nem kötelező a szájmaszk szabadtéri viselése, amennyiben betartható a másfél méter távolság, hétfőtől pedig feloldják az éjszakai kijárási tilalmat is - írta a helyi sajtó.

    A ljubljanai kormány péntek este hozott döntése alapján ugyanakkor - néhány kivétellel - továbbra sem lehet egyik régióból a másikba utazni, ezt csak 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet megtenni, ami kiváltható oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy az illető már átesett a fertőzésen.
    Továbbra sem lehet összejöveteleket tartani. Szigorúan tilos az esküvők, különböző rendezvények és ünnepségek rendezése. Engedélyezik azonban a vallási szertartásokat, de 30 négyzetméterre csak egy résztvevő juthat.
    Újdonság, hogy kinyitnak a könyvtárak, galériák, múzeumok. Tíz főig pedig - a megfelelő távolság betartása mellett - engedélyezik a közvetlen érintkezés nélküli sportokat is.
    Szlovéniában a kormány április 11-ig - a húsvéti időszakra - teljes zárlatot rendelt el. Hétfőtől azonban az iskolások és az óvodások visszatérhetnek az oktatási és nevelési intézményekbe, valamint újra nyithatnak az üzletek és a szolgáltatások.
    A kabinet formálisan egy hónappal, május 18-ig meghosszabbította a járványhelyzetet az egész országra vonatkozóan, valamint változtatott a januárban elfogadott ütemterven, amelyben a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer alapján határozza meg, milyen enyhítéseket vezetne be piros, narancssárga, sárga vagy zöld besorolás esetén.
    A piros szakaszban, amelybe hétfőtől kezdve tartozik Szlovénia, a fertőzöttek számának heti átlaga nem haladhatja meg 1350, a kórházban kezelt betegek száma pedig az 1200 főt. Ellenkező esetben, az a régió, amelyben ezek a számok magasabbak, újra fekete besorolást kap, ami a húsvétihoz hasonló lezárást jelent.
    Újabb enyhítések akkor léphetnek életbe, amikor heti bontásban ezer fő alá csökken az új fertőzöttek, valamint a kórházban kezelt betegek száma. Ebben az esetben a narancssárga szakaszba lép Szlovénia, és újraindulhat a felsőoktatási intézményekben az oktatás, tíz főig engedélyezik az összejöveteleket, kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei, valamint megszüntetik lakhelyelhagyási tilalmat.
    Szlovéniában szombatra 1250-nel, több mint 225 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon 12 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4112-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 605-en vannak kórházban, 141-en intenzív osztályon.
    A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 2535 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 290 899-et. Az elmúlt 24 órában 34-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6269-re emelkedett. Kórházban 1796 beteget ápolnak, közülük 180-an vannak lélegeztetőgépen.
    Az országban megyénként változnak a járványügyi korlátozások. Hétfőtől 16 megyében a 21-ből online oktatásra állnak át az iskolák, köztük Zágráb megyében és Zágráb megyei jogú városában is. A magas fertőzöttségi arány miatt a Tengermelléki-Fennsík megyében, amelynek Fiume (Rijeka) a székhelye, két hétre teljes lezárást rendelt el a helyi válságstáb.