Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hajnalban mínusz tíz fok alá csökkent a hőmérséklet Székelyföldön

2021-04-08 12:05:00

Az idei tavasz legfagyosabb reggelén, csütörtök hajnalban mínusz tíz fok alatti hőmérsékleteket mértek Hargita megyében - közölte az Agerpres hírügynökség.

    Gyergyóalfaluban mínusz 11,5, Csíkszeredában mínusz 10,2 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. Az időszakhoz képest rendkívül hideg volt Maroshévízen, ahol mínusz 9,7 fokot mértek, Székelyudvarhelyen mínusz 5,4 fok volt, a Bucsin-tetőn pedig mínusz 9,6 Celsius-fokig süllyedt a hőmérő higanyszála.
    A meteorológusok előrejelzése szerint a következő napokban napközben melegebb lesz, de az éjszakák továbbra is fagyosak maradnak, hiszen a székelyföldi medencékben a talaj szintjén sokáig megreked a hideg levegő.
    Ifj. Szabó József ornitológus, a székelyudvarhelyi Otus madárvédelmi egyesület képviselője szerint a rendkívüli hideg és a napokban lehullott hó főleg az apró termetű, rovarokkal táplálkozó énekes madarakat hozzá nehéz helyzetbe: bár rövid ideig képesek elviselni a rendkívüli hideget, ilyen körülmények között nehezen találnak táplálékot. Akik segíteni akarnak rajtuk, semmiképp se kenyérbelet, inkább napraforgót vagy bármilyen sótlan, nyers magvakat, esetleg almát helyezzenek ki számukra - magyarázta a szakember.
    Az áprilisi abszolút hidegrekordot 1978-ban mérték Hargita megyében, amikor a csíkszeredai meteorológiai állomás hőmérője mínusz 14,4 Celsius-fokot mutatott.