Gedeon napja van. | 2024.03.28

Meghalt 213 beteg, 3874-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2021-04-05 10:38:00

Meghalt 213, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3874 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn, kiemelve: eddig 2 362 839 embert oltottak be Magyarországon, közülük 913 012-en már a második adag vakcinát is megkapták.

    A kormányzati portálon azt írták: 689 853-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 21 928-ra, a gyógyultaké 418 084-re emelkedett.
    Az aktív fertőzöttek száma 249 841-re nőtt. Kórházban 11 806 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1451-en vannak lélegeztetőgépen.
    Hatósági házi karanténban 50 052-en vannak, a mintavételek száma 4 772 189-re nőtt.
    Kiemelték: a magyar lakosság 23,7 százaléka már kapott oltást, szemben az uniós 12,6 százalékos átlaggal. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek 83 százaléka már megkapta az oltást.
    Az oltás húsvéthétfőn is folytatódik. A kórházi oltópontok fogadják a háziorvosok által szervezett oltandókat, és azok a háziorvosok, akik az ünnepek alatt is oltanak, kiegészítő díjazásra jogosultak.
    Szombattól Budapesten a háziorvosi rendelők és a kórházi oltópontok mellett már a szakrendelőket is bevonták az oltásba, a kijelölt 18 szakrendelőben ma is oltják a fővárosi háziorvosok által szervezett regisztráltakat. Vasárnap AstraZeneca vakcinát szállítottak ki a kormányhivatalokba, így a háziorvosoknál és a fővárosi szakrendelőkben húsvéthétfőn és azt követő napokban is folytatni tudják az oltást.
    Azt írták: az újraindítást csak fokozatosan és majd akkor lehet megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva, akkor is csak fokozatos lépésekben.
    "A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat" - szögezték le, hozzátéve: a harmadik hullám kezdete óta újabb egymillióval nőtt a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.
    Az operatív törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását.
    Az uniós beszerzésből 5 gyártótól (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac) várható 24 millió adag vakcina. Ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcina van lekötve. A kínai Sinopharm oltóanyagból eddig 1,1 millió adag vakcina érkezett, ezt elsősorban a háziorvosok használják a regisztrált idősek első és második körös oltásához. Az orosz vakcinát is a regisztrált idősek oltására használják a megyei kórházak oltópontjain. Az OGYÉI két újabb keleti vakcina (CanSino, CoviShield) behozatalát is engedélyezte, de ezek szállítása csak hetek múlva várható.
    Emlékeztettek: az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását.
    Kiemelték: a brit vírusmutáns továbbra is nagyon gyorsan terjed, ezért kérik, hogy a húsvéti ünnepek alatt is tartsák be az óvintézkedéseket. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt továbbra is érvényben vannak a szigorított védelmi intézkedések.
    A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.
    Ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak.
    Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között. Ez alól csak az igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.
    Az üzleteket be kell zárni. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.
    Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat.
    Az éttermekben továbbra is van lehetőség elviteles vásárlásra.
    Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki. Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be. A középiskolákban és a felsőoktatásban továbbra is marad a digitális oktatás.
    A 1,5 méteres távolság tartásával szabadtéren lehet sportolni. Az igazolt sportolók edzései megengedettek, de meccset csak zárt kapuk mögött lehet tartani.
    Szigorítják a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.
    A bértámogatást és az adókedvezményeket kiterjesztik azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.
    A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.
    A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.
    A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet - tették hozzá.
    Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (128 500) és Pest megyében (96 725) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (38 936), Borsod-Abaúj-Zemplén (38 384) és Hajdú-Bihar megye (36 586). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Zala megye (15 096).