Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ukrajnában átmenetileg kevesebb új beteget jegyeztek fel

2021-04-04 16:16:00

Ukrajnában vasárnapra kevesebb mint 14 ezer új beteget regisztráltak, több mint 6600-zal kevesebbet a megelőző napi, húszezret meghaladó csúcsnál, az átmeneti csökkenésnek viszont általában az az oka, hogy hétvégenként kevesebb tesztet végeznek, ugyanakkor megint nagyon sokan kerültek kórházba.

    A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napban 13 738-cal 1 745 709-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A megelőző napon 20 341 új beteget jegyeztek fel, a járvány tavaly márciusi kitörése óta ez lett ez eddigi megmagasabb napi növekmény. Az elhunytak száma 258-cal 34 333-ra emelkedett. 1 347 193-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont csaknem kilencezerrel 364 183-ra emelkedett.
    Kórházba az elmúlt napban megint kimagaslóan sok, 5545 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk már ötödik napja haladja meg az ötezret.
    A legtöbb új beteget, 1388-at ezúttal a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma 552 új beteggel meghaladta a 167 ezret, az elhunytaké negyvennel 3585-re nőtt.
    Az UNIAN hírügynökség az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) egészségügyi portálján található információra hivatkozva közölte, hogy jelenleg az ország három megyéjének kivételével mindegyikben, azaz 21-ben és Kijevben is meghaladja a normát a koronavírusos betegek ellátására kijelölt kórházak telítettsége. A legsúlyosabb a helyzet a nyugati Hmelnickij megyében és a fővárosban, előbbiben 83, utóbbiban 80 százalékos.
    A legsúlyosabb járványhelyzetű, "vörös" besorolás alatt lévő, dél-ukrajnai Mikolajív egyik piacán vasárnap az árusok elkergették a kiérkező rendőröket, akik megpróbálták a karanténkorlátozásra hivatkozva leállítani a kereskedést a piacon - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi híradások alapján. A kereskedők arra hivatkoztak, hogy a piacon sokkal kisebb a tömeg, mint a szupermarketekben, utóbbiak mégis nyitva tarthatnak. Felrótták azt is, hogy nekik ki kell fizetniük a helybérletet és az adót is, amiből szintén nem adott nekik az állam kedvezményt. Követelték, hogy tárgyaljon velük személyesen a polgármester és a megyei kormányzó. A rendőrök végül az árusok ellenállása miatt dolgukvégezetlenül hagyták el a piacot.
    Oleh Ruban, a fogyasztóvédelmi szolgálat kijevi részlegének igazgatója egy tévéműsorban arról beszélt, hogy megfigyelésük alapján a múlt héten a fővárosban a zárt térben üzemelő vállalkozások 85 százaléka nem tartotta be a karanténkorlátozásokat, némelyek még az "eleminek számító" maszkviselést sem. Figyelmeztetett arra, hogy hétfőtől szigorú ellenőrzések lesznek, és komoly bírságokat, minimum 34 ezer hrivnyát, azaz mintegy 375 ezer forintot szabnak ki a szabálysértő munkaadókra.
    Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter vasárnap közölte, hogy eddig 290 566-an kapták meg az országban a koronavírus elleni védőoltás első dózisát, közülük szombaton 3919-en.