Gedeon napja van. | 2024.03.28

Babis nem érti a portugál EU-elnökség bejelentését a szolidáris alapon történő vakcinaelosztásról

2021-04-02 18:48:00

Értetlenségének adott hangot Andrej Babis cseh miniszterelnök afelett, miként közölhette az unió soros elnökségét betöltő Portugália, hogy megszületett a tagországok egyezsége három millió adag Pfizer/BioNTech-vakcina szolidáris alapon történő szétosztásáról a koronavírus-járvány miatt a "leginkább rászoruló" országok között. Babis arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyezséget három érintett tagállam - Ausztria, Csehország és Szlovénia - elutasította.

    Andrej Babis a CTK hírügynökségnek pénteken továbbított nyilatkozatában úgy vélte: a vakcinaelosztás kulcsa "nem szolidáris és nem kiegyensúlyozott". A cseh kormányfő szerint az ismertetett megoldás "a nagy államok nyomására és erővel történt."
    Cseh ellenzéki politikusok nyilatkozataikban bírálják a kormányfőt, azt állítják, hogy a vakcinaelosztásról folytatott tárgyalásokon Babis csődöt mondott és botrányos vereséget szenvedett.
    Az ismertetett megoldásból kitűnik, hogy Csehország csak lakosságarányos számú vakcinát kap, és semmi többet - jegyezte meg a CTK. Az EU 19 tagországa Szlovákia, Bulgária, Horvátország, Észtország és Lettország javára lemondott a nekik járó vakcinák egy részéről.
    "A szolidaritás csak a sajtónyilatkozatokban nyilvánul meg. A zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásokon semmiféle szolidaritás nem létezik" - írta Babis nyilatkozatában.
    Babis szerint Csehország nem ért egyet a vakcinák elosztásának tervezetével. "Ausztria és Szlovénia sem ért vele egyet. Nem értem, hogyan közölhette Portugália a kompromisszum elérését, amelyhez minden ország egyetértése szükséges, amikor azt nem hagytuk jóvá" - olvasható a cseh kormányfő nyilatkozatában. Szerinte a megoldás rossz és kiegyensúlyozatlan.
    A cseh miniszterelnök szerint a tárgyalások során eluralkodott az a törekvés, hogy megbüntessék Sebastian Kurz osztrák kancellárt azért, hogy korábban nyíltan felszólalt a vakcinák egyenlőtlen elosztása ellen az EU-ban.
    A legnagyobb probléma abban rejlik - véli Babis - hogy a rendszer csak azoknak az országoknak nyújt kompenzációt, amelyek eredetileg kevés Pfizer vakcinát rendeltek.
    A brüsszeli Politico hírportál a tárgyalások eredményét Sebastian Kurz, Andrej Babis és Janez Jansa szlován kormányfő "csúfos vereségeként" minősítette - írta a CTK hírügynökség. A legnagyobb vesztes eszerint Babis, akinek hozzáállása következtében Csehország 70 ezer vakcinát vesztett. Ausztria és Szlovénia a kompromisszum elutasítása ellenére valamivel többet kaptak, mint ami megillette volna őket.
    Az ellenzéken kívül Jan Hamácek, a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, kormányfőhelyettes is azt állította, hogy a vakcinák elvesztése egyértelműen Andrej Babis számlájára írható. Hamácek a Twitteren azt írta, hogy Babis a kormánnyal való egyeztetés nélkül tárgyalt a kérdésben. "Neki kell ezért megmagyaráznia az embereknek, miért vesztettünk el 70 ezer vakcinát" - jegyezte meg a kormánykoalíciós pártelnök.
    Tomás Petrícek szociáldemokrata külügyminiszter szintén a Twitteren azt állította, hogy Babis saját felelősségére tárgyalt, és stratégiáját senkivel sem egyeztette. "Nem közölte velünk az eredményt sem. Most tehát neki kell vállalnia a felelősséget, és elnézést kell kérnie azoktól, akik hosszabb ideig fognak várakozni a vakcinára" - olvasható Petrícek bejegyzésében.