Csongor napja van. | 2024.04.16

Új horvátországi beutazási szabályok léptek életbe

2021-04-01 16:30:00

Április 1-jén két hétre vonatkozóan új beutazási szabályok léptek életbe Horvátországban - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének igazgatója csütörtökön az MTI-t.

    Ivana Herceg közölte: a csütörtöktől április 15-ig tartó időszakban minden olyan utas, aki állampolgárságától függetlenül az Európai Unió vagy az Európai Gazdasági Térség tagállamaiból, régióiból érkezik Horvátországba - és ezen államok nem szerepelnek a kivételezettek zöld listáján -, PCR-teszt vagy védettségi igazolás bemutatásával karantén nélkül utazhat az adriai államba.
    Határátlépéskor lehetőség van a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszt vagy az EU-ban jóváhagyott antigén gyorsteszt felmutatására, de az utóbbi esetében, 10 napot meghaladó horvátországi tartózkodás idején a teszteredmény kiadásától számított tíz napon belül ismét teszteltetni kell.
    A horvát hatóságok elfogadják a Covid elleni védőoltások megszerzéséréről szóló igazolást, ami tanúsítja, hogy a beutazó a kétdózisú oltások esetében a második dózist, az egy dózisból álló oltások esetén pedig a vakcinát már legalább 14 nappal az országba lépése előtt megkapta.
    Ugyancsak elegendő a beutazástól számított 180 napon belül elvégzett, de 11 napnál régebbi, pozitív PCR antigén gyorsteszt felmutatása, ami igazolja, hogy a beutazó átesett a SARS-CoV-2 vírusfertőzésen, vagy orvos által kiadott igazolás arról, hogy a beutazó átesett a Covid-19 betegségen.
    Amennyiben ilyen igazolásokkal nem rendelkezik valaki, abban az esetben önkéntes karantént kell vállalnia az utazóknak PCR- vagy antigén gyorstesztelés lehetőségével, de ha nincs mód tesztelésre, a karantén időtartama 10 nap.
    A rendelkezés szerint a szülővel, gondviselő kíséretében utazó hét év alatti gyermekek mentesülnek a negatív teszteredmény felmutatása és az önkéntes karantén alól, amennyiben a szülő, gondviselő rendelkezik negatív PCR- vagy antigénteszt-eredménnyel, vagy igazolni tudja az oltás meglétét, illetve hogy átesett a Covid-fertőzésen.
    A turisztikai igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy minden külföldi utasnak, aki Horvátországba készül, javasolt az előzetes regisztráció a https://entercroatia.mup.hr/ oldalon.