Zalán napja van. | 2024.03.30

Húsvéti tojásfa díszítés Szalonnán

2021-03-31 08:24:00

Húsvéti dekorációval kedveskedik a szalonnai önkormányzat a település lakóinak. A koronavírus járvány okozta bezártság ellenére, a vidéki településeken élők igyekeznek a közelgő ünnep hagyományait feleleveníteni, színt vinni a zord hétköznapokba.

Szalonnán a Gólyafészek Óvoda növendékei, Harasztiné Katika vezető-helyettes és Kertészné Katica dajka vezetésével díszítették a falu egyik terén álló húsvéti kompozíciót. A fákra szebbnél szebb, festett tojások kerültek. 

A tojásfa története

  Régi német hagyomány a bokrok és a fák húsvéti tojásokkal való feldíszítése. A hagyomány Ostereierbaum, azaz húsvéti tojásfa néven vált ismertté. Az egyik legnevezetesebb tojásfa a türingiai Saalfelder Ostereierbaum (Saalfeld-i húsvéti tojásfa).
  A látványosságszámba menő fához érkező látogatók közül sokan a saját készítésű tojásaikkal egészítik ki a feldíszített fát. Így számos ország képviselteti magát a tojásfa által. A különösen értékes tojásokat vitrinben kiállítva lehet megtekinteni.
  A Németországban kialakult szokás, mely szerint húsvétra a fák ágait és bokrokat tojásokkal díszítik fel, sok évszázados hagyományra tekint vissza, bár a hagyomány eredete már a homályba veszett. Minden bizonnyal azzal hozható összefüggésbe, hogy a tojás a világ minden táján az élet egyik ősi szimbóluma.