Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: reális a BKV szakszervezeteinek béremelési igénye

2021-03-30 12:26:29

Reális a BKV szakszervezeteinek 6 százalékos béremelési igénye, amellyel a társaság reálbéreinek csökkenését kívánják elkerülni - mondta a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerdán a Kossuth rádiónak nyilatkozva.

    Láng Zsolt nem tartja jó tárgyalási technikának, hogy a főváros nem is próbál forrást találni a BKV dolgozóinak követelésre, miközben "Karácsony Gergelyék és Gy. Németh Erzsébeték" ellenzékben "mindig vadul kiálltak a szakszervezetek mellett", sőt néha irreális béremeléseket követeltek.
    Kiemelte, a BKV Magyarország egyetlen olyan közlekedési vállalata, amelyet "a kormány direktben támogat" és minden évben 12 milliárd forintot kap a kabinettől. A 6 százalékos béremelés 8 milliárd forint kiadást jelent, vagyis kevesebbet, mint amit a kormány odaad támogatásként - tette hozzá a frakcióvezető.
    A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, az elmúlt másfél évben "a fővárosnál számtalan helyen folyik ki a pénz". Már az új városvezetés első költségvetésében "egy csomó területen jelentős visszavonások, visszavágások történtek, és akkor még nem volt pandémia" - húzta alá Láng Zsolt.
    Úgy vélekedett, Budapesten meg lehetne találni azokat a forrásokat, amelyekből finanszírozni lehetne a BKV-dolgozók béremelését. Példaként említette, hogy Karácsony Gergely évi 1,3 milliárd forintot költ a külföldi turistákat célzó "reklámcégére", miközben jelenleg leállt az idegenforgalom.
    Láng Zsolt szólt arról is, a DK láthatóan "megpróbálja behúzni magához" a BKV-t és ezt "Draskovics Tiboron keresztül teszi". A kasszakulcs azonban összességében a főpolgármesternél van, így ő felel a főváros stabilitásáért és költségvetéséért - mondta a politikus.