Auguszta napja van. | 2024.03.29

Csaknem 150 ezer, kézzel rajzolt szívvel emlékeznek az áldozatokra Londonban

2021-03-29 20:45:50

Csaknem 150 ezer szívvel rajzolnak tele egy Temze-parti falat Londonban, hogy így állítsanak emléket a koronavírus-járvány brit áldozatainak.

    A szíveket hétfőn kezdték el felrajzolni az elhunytak hozzátartozói. A kész "falfestmény" várhatóan több mint egy kilométer hosszú lesz - jelentették brit hírportálok a PA hírügynökségre hivatkozva.
    A szervezők szerint annak ellenére, hogy az emlékfal a brit parlament épületével szemben található, a kezdeményezés "se nem politikai töltetű, se nem ellenséges érzületű", csupán az elveszett életek "vizuális megjelenítése" a célja.
    "Minden egyes szív kézzel rajzolt és egészen egyedi, csakúgy mint a szeretteink, akiket elvesztettünk. És akárcsak a kollektív veszteségünk, ez az emlékmű is hatalmas lesz" - mondta Matt Fowler, a projekt mögött álló Covid-19 Bereaved Families For Justice elnevezésű csoport társalapítója, aki édesapját veszítette el a vírus miatt.
    A csoport egyik szóvivője szerint nem kaptak ugyan engedélyt a falfestésre, de értesítették az illetékes tanácsot és a résztvevők felajánlották, hogy letakarítják a falszakaszt, amennyiben arra utasítást kapnak. Ugyanakkor remélik, hogy a "nemzeti emlékfal" hivatalos és maradandó emlékhellyé válik.
    A munkálatok várhatóan néhány napig fognak tartani.
    A Covid-19 Bereaved Families For Justice korábban a brit kormány járványkezelésének kivizsgálását kezdeményezte.