Andrea napja van. | 2024.04.18

Ukrajnában átmenetileg kevesebb új beteget jegyeztek fel

2021-03-29 13:32:00

Ukrajnában hétfőre mintegy nyolcezer új beteget regisztráltak, ami több mint 3 és fél ezerrel kevesebb a megelőző napinál - enne általában az az oka, hogy hétvégenként kevesebb tesztet végeznek -, viszont megint viszonylag sokan kerültek kórházba, és a járvány kezdete óta elhunytak száma mostanra meghaladta a 32 ezret.

    A hivatalosan közölt adatok alapján az azonosított fertőzöttek száma vasárnap 8346 új esettel 1 652 409-re, az elhunytaké pedig 178-cal 32 132-re nőtt. Eddig 1 303 500-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint ötezerrel 316 777-re emelkedett.
    Kórházba az elmúlt napban is viszonylag sok, 3129 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk meghaladta az ötezret.
    A legtöbb új beteget, 820-at ezúttal a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették. Andrij Szadovij, Lviv (Lemberg) városának polgármestere hétfőn kilátásba helyezte, hogy tovább szigorítanak a korlátozásokon, az óvodákat is bezárják, továbbá a közösségi közlekedést is leállítják a városban. Szavai szerint az 1300 kórházi ágyból már most ezret foglalnak el koronavírusos betegek, és a fertőzés terjedésének mostani dinamikája alapján várhatóan napi 50-70 újabb beteget kell majd felvenniük.
    Eközben Makszim Sztepanov egészségügyi miniszer beszámolója szerint eddig 198 464-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltást, közülük előző nap 1585-en.
    Négy régióban - Donyeck, Luhanszk, Rivne és Csernyihiv megyékben - viszont vasárnap egyetlen oltást sem adtak be. Jelenleg az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Ukrajnában az AstraZeneca licence alapján Indiában Covishield néven gyártott vakcinával oltanak, de a múlt héten megérkezett mintegy kétszázezernyi adag a kínai Sinovac vállalat CoronaVac nevű oltóanyagából is.
    Az egészségügyi tárca hétfőn ismét felülvizsgálta és frissítette az ország térségeinek járványhelyzet szerinti besorolását. Jelenleg a legsúlyosabb, "vörös" zónában a főváros, Kijev van és tíz megye, köztük Lviv és Kárpátalja, 13 megye "narancs" és csak egy "sárga" besorolású. A "vörös" besorolású régiókban gyakorlatilag teljes zárlat van érvényben: csak a legszükségesebb termékeket, élelmiszert, gyógyszert, egyebeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, a vendéglátóhelyek csak elvitelre dolgozhatnak, tiltott mindenféle tömegrendezvény, és az iskolákban távoktatásban zajlik a tanítást.