Emma napja van. | 2024.04.19

Gyógyszerhamisítókat tartóztatott le a bíróság

2021-03-27 08:51:00

Gyógyszerhamisítás gyanúja miatt négy férfit letartóztatott, ötödik társukat bűnügyi felügyelet alá helyezte a bíróság; a nyomozó hatóság a házkutatás során csaknem 9 millió darab tablettát foglalt le - tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék pénteken az MTI-t.

    A közlemény szerint a vádlottak - legkésőbb 2020. augusztus 17-től - részt vettek egy hamis nyugtató hatású gyógyszer magyarországi gyártásában, valamint Norvégiába csempészésében és értékesítésében.
    A bűnszervezet tagjai beszerezték a hamis gyógyszer gyártásához, csomagolásához szükséges alapanyagokat és eszközöket, majd a gyártást követően azokat raktározták, valamint értékesítették. A norvég igazságügyi hatóságok által kirendelt vegyész szakértő megállapította, hogy az általuk lefoglalt termékek olyan anyagot tartalmaznak, amelynek Magyarországon történő forgalomba hozatala kizárólagos.
    Az ügyészség szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítése, valamint a bűnismétlés veszélye miatt kérte a bűnszervezet tagjai letartóztatásának elrendelését.
    A törvényszék azt írta: a gyanúsítottak közül ketten büntetett előéletűek, a bűnszervezet irányítóját korábban - hasonló jellegű bűncselekmény elkövetése miatt - felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, amelynek hatálya alatt vált jelen cselekmény miatt gyanúsíthatóvá.
    A gyanúsítottak egzisztenciális körülményei rendezetlenek, bejelentett munkahellyel, legális jövedelemmel nem rendelkeznek, így alaposan feltehető, hogy megélhetésüket egészében vagy legalább részben bűncselekmény elkövetéséből biztosították. Így a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélyét a bíróság mind az öt gyanúsított esetében reális veszélyként határozta meg. A bizonyítás megnehezítésének veszélye azonban csak három terhelt vonatkozásában volt megállapítható.
    A Budai Központi Kerületi Bíróság a bűnszervezetben, pszichotróp anyag tartalmú gyógyszerre elkövetett gyógyszerhamisítással meggyanúsított öt ember közül négy férfi letartóztatását egy hónapra - 2021. április 26-ig - elrendelte, míg ötödik társuk vonatkozásában a bíróság bűnügyi felügyeletet rendelt el azzal, hogy a terhelt mozgását technikai eszközzel kell ellenőrizni.  
    A végzés nem végleges - tették hozzá.
    A törvényszék közleménye szerint a gyanúsítottak cselekménye - bizonyítottság esetén - bűnszervezetben, pszichotróp anyag tartalmú gyógyszerre elkövetett gyógyszerhamisítás bűntettének a megállapítására alkalmas, amely 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.