Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2021-03-26 17:29:17

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Európa nagy részének időjárását anticiklon határozza meg, emiatt többnyire száraz, napos az idő, de az éjszaka képződő köd, illetve rétegfelhőzet egyes részeken tartósabban megmarad. A délutáni órák hőmérséklete a tavaszt idézi, ám a hajnalok még többfelé elég csípősen alakulnak.
    Kontinensünk északnyugati részein már változékonyabb az időjárás, ugyanis az Izland felett örvénylő ciklon frontális felhőzete már elérte a Brit-szigetek, illetve Norvégia térségét, és ezeken a tájakon eső, záporeső, Izlandon havazás is előfordul. A Kárpát-medence időjárását kezdetben még anticiklon alakítja, ám szombaton a nap második felében északnyugat felől elér minket a záporokkal, néhol zivatarokkal tarkított hidegfront, amely megtöri az enyhülést.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig:
    ---------------------------------------------------
    Derült vagy gyengén felhős, száraz időre számíthatunk, majd hajnaltól nyugat felől egyre vastagabb felhők érkeznek, de legalább néhány, a délkeleti, keleti tájakon akár több órára is kisüt a nap szombaton is. Szombat délutántól több helyen számíthatunk záporesőre, esőre, nagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon, illetve az Alföld nyugati tájain zivatar is kialakulhat.
    Szombat reggeltől a délnyugati, déli, délutántól az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szelet kísérhetik erős, néhol viharos széllökések. Zivatarok környezetében is lehet szélerősödés.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3 és +6 fok között alakul, ám a fagyzugos helyeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 14 és 20 fok között várható.