Gedeon napja van. | 2024.03.28

Vlagyimir Putyin kedden oltatja be magát

2021-03-22 19:35:00

Kedden szándékozik beoltatni magát a Covid-19 ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök.

    "A vakcináció önkéntes dolog. Minden ember személyes döntésének kérdése. Apropó, én holnap szándékozom ezt megtenni" - jelentette ki Putyin egy, a vakcinagyártás felfuttatásól folytatott hétfői, a Rosszija 24 hírtelevízió által közvetített tanácskozáson.
    Az orosz elnök egy február 10-i online fórumon még azt ígérte, hogy nyár végén vagy ősz elején fogja beoltatni magát, és az injekció beadásakor nem kíván kamerák előtt "majomkodni". Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn megerősítette, hogy az elnök beoltása nem lesz nyilvános esemény.
    Az elnök februárban az időzítést azzal magyarázta, hogy saját, az influenza és a pneumococcus (bakteriális tüdőgyulladás) elleni injekciót is tartalmazó oltási programja van, ezért az új koronavírus elleni oltást megelőzően konzultálnia kell majd az orvosaival. Azt is mondta, hogy ősszel külföldi utazásra készül.
    Putyin a tanácskozáson azt állította, hogy az orosz vakcinák a gyakorlatban azt bizonyították, hogy hatékonyabbak az új koronavírus ellen, mint a külföldiek, és hogy abszolút biztonságosak.
    A Kreml sajtószolgálata közölte, hogy Putyin hétfőn telefonon beszélt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, akivel az orosz-uniós kapcsolatok állapota, valamint az ukrán és a fehérorosz helyzet mellett a Szputnyik V felhasználásának lehetőségéről is tárgyalt.
    Oroszországban hivatalosan január 18-án kezdődött el a lakosságnak a Covid-19 elleni átoltása. Putyin kedden azt mondta, hogy eddig 4,3 millió ember (a lakosság nem egészen 3 százaléka) kapta meg a védőoltás mindkét adagját, az első dózist pedig 6,3 millióan (valamivel több, mint 4,3 százalék).
    Oroszországban a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9284-gyel 4 466 153-ra emelkedett.
    A napi növekmény 0,21 százalék, az új esetek 10,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 293 577-re, a halálos áldozatoké 361-gyel 95 391-re, a felépülteké pedig 7790-nel 4 077 185-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 117,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 274 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 482 160 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.