Emma napja van. | 2024.04.19

Gulyás: május-júniusra elérhető a magyar lakosság átoltottsága

2021-03-18 13:15:00

Elérhető a kormány reményei szerint júniusig, vagy akár már májusra a magyar lakosság teljes átoltottsága - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

    Gulyás Gergely hangsúlyozta, minden olyan vakcinát, amely Magyarországra érkezik és ellenőrzött, illetve nem kötelező félretenni a második oltásra, egy héten belül beadják.
    Hozzátette: "Brüsszel elrontotta a vakcinabeszerzést", ezért van szükség keletről jövő vakcinákra. Magyarországon a beadott és a jövőben rendelkezésre álló oltások valamivel több mint a fele keleti vakcina lesz - közölte.
    A miniszter szerint nincs érdemi különbség a Magyarországon elérhető vakcinák között. Kitért arra, hogy reményeik szerint csütörtökön - az Európai Gyógyszerügynökség nyilatkozatával - véget érnek az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatos bizonytalanságok.
    Hangsúlyozta, hogy a WHO véleménye szerint ez egy megbízható vakcina.
    Elmondta, a kormány az AstraZenecával kapcsolatban felmerült bizonytalanságok ellenére úgy látja, hogy az oltás védettséget nyújt és nem jár komplikációval, mellékhatásokkal.