Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fegyházbüntetést kér a Molotov-koktéllal fenyegetőző férfira az ügyészség

2021-03-17 11:40:00

Minősítsék terrorcselekménnyel fenyegetésnek egy tavaly tavasszal Molotov-koktélos támadással fenyegetőző férfi tettét, és fegyházbüntetést szabjanak ki rá - indítványozta az ügyben másodfokon eljáró ítélőtáblánál a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

    Dávid Lajos fellebbviteli főügyészhelyettes szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék február 4-én egy év börtönre ítélte a vádlottat közveszéllyel fenyegetés és rongálás miatt.
    A törvényszék által megállapított tényállás szerint a férfi 2020. április 23-án reggel felhívta a rendőrség segélyhívó számát, és intézkedést kért, mert szerinte a Covid-19 vírussal összefüggő járványhelyzet ellenére egy közeli szupermarketben túl sok ember tartózkodott. Aznap délután újból felhívta a segélyhívót, és sérelmezte, hogy a bejelentése óta semmilyen változás nem történt. Közölte, hogy a rendőrségnek két napja van rendet tenni, ellenkező esetben "maffiamódszerekhez" folyamodik, és maga szünteti meg a kifogásolt helyzetet Molotov-koktéllal. Kifogásolta a multinacionális vállalatok járványhelyzet idején tanúsított magatartását, valamint antiszemita jellegű kijelentéseket is tett. Ezután lement az áruházhoz, és a falára, hirdetőtáblájára alkoholos filccel antiszemita, trágár kifejezéseket írt.
    Az ügyészség a vádlottat terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettével és a falfirka miatt rongálás vétségével vádolta, a bíróság azonban csak a rongálás esetében állapított meg a váddal egyező tényállást.
    Az elsőfokú bíróság szerint ugyanis a terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés például akkor lehetett volna megállapítható, ha a vádlottnál tartott házkutatáson olyan anyagokat foglaltak volna le, amelyek felhasználásával legalább az objektív lehetősége fennállt volna a Molotov-koktél elkészítésének és a robbantás végrehajtásának. A törvényszék szerint a férfi ugyanakkor a közveszéllyel fenyegetés bűntettét elkövette - idézte fel a főügyészhelyettes.
    Az ítélet ellen a vádlott és védője, valamint az ügyészség is fellebbezett.
    A fellebbviteli főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartva azt kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál, hogy a vádlott tettét közveszéllyel fenyegetés helyett minősítse terrorcselekmény elkövetésével fenyegetésnek és a vádlottra hosszabb idejű, fegyház fokozatú szabadságvesztést szabjon ki - áll a közleményben.