Emma napja van. | 2024.04.19

ITM: a programba legutóbb bevont szektorok több mint ezer munkavállalója után kértek eddig bértámogatást

2021-03-17 10:30:00

Még két hétig, március végéig igényelhetik dolgozóik munkahelyeinek megvédése érdekében az erre a hónapra járó ágazati bértámogatást a koronavírus miatt újabban átmeneti bezárásra kényszerült vállalkozások - emlékeztetett az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdai közleményében Bodó Sándor. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár hozzátette, a főként kiskereskedelmi és egyéb szolgáltatásokkal foglalkozó cégeknek érdemes mielőbb benyújtaniuk igényeiket a kormányhivatalokhoz, hogy a kifizetések a lehető leggyorsabban megtörténhessenek.

    Az ágazati bértámogatás a járványhelyzetben működésüket erőteljesen visszafogni, szüneteltetni kényszerülő szektorok vállalkozásainak talpon maradását szolgálja. A program indulása óta a turizmus-vendéglátásban és a szabadidős szolgáltatásokban tevékenykedők helyzetét javította a munkahelyek megőrzése érdekében. A március 8-tól bezárni kényszerülő vállalkozások közül néhány nap alatt már közel négyszázan adtak be kérvényt mintegy ezer munkavállaló után, mintegy 110 millió forint értékben. E cégek 2021. március 31-éig nyújthatják be igényléseiket, így még két hétig csatlakozhatnak a programhoz - írta az ITM.
    Az ágazati bértámogatás mértéke a bruttó bér 50 százaléka, de legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 150 százaléka, azaz havi bruttó 251 100 forint. A munkaadó vállalja, hogy a munkavállaló részére munkabért fizet, és a munkaviszonyt április 30-ig felmondással vagy közös megegyezéssel nem szünteti meg.
    A vállalkozásoknak a támogatás időtartama alatt járulékot sem kell fizetniük, így a bérköltségek mintegy kétharmadát az állam biztosítja. A kifizetések folyamatosak, a bértámogatást a kormányhivatalok előleg formájában utalják.
    A megítélt támogatások 99 százaléka, összesen több mint 50 milliárd forint már megérkezett a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került cégek számláira. A program így közel 120 ezer munkahely megtartását teheti lehetővé.
    A munkaadók a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályaihoz nyújthatják be az egyszerűen kitölthető, egyoldalas kérelmeiket. A részletes pályázati kiírás a munka.hu oldalon található meg. A szállásadók, turizmus-vendéglátásban dolgozók kérvényeit továbbra is 2021. április 10-ig várják a kormányhivatalok.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó