Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szlovénia ideiglenesen felfüggesztette az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását

2021-03-16 07:02:00

Szlovénia úgy határozott, hogy az Európa Gyógyszerügynökség (EMA) döntéséig ideiglenesen felfüggeszti az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó társaság koronavírus elleni oltóanyagának alkalmazását - jelentette be hétfőn este Janez Poklukar egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján.

    Kiemelte: bár a szlovén szakemberek nem találták ésszerű okot az oltás leállítására ezzel a vakcinával, elővigyázatosságból mégis emellett döntöttek.
    Azok oltását, akik a következő napokban AstraZeneca-vakcinát kaptak volna, átütemezi, míg a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagával folytatódik az immunizáció - tette hozzá.
    A döntését azt követően hozta meg a ljubljanai kormány, hogy Németország, Franciaország és Olaszország is úgy döntött, leállítja a vakcina használatát, mert egyes pácienseknél súlyos vérrögképződés jelentkezett, bár az egyértelmű ok-okozati összefüggést tudományosan még nem igazolták.
    A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig a lakosság 8,3 százalékát oltották be a koronavírus ellen. Az első dózist 174 402-en, közülük a másodikat is 83 867-en kapták meg.