Emma napja van. | 2024.04.19

Szobrot avattak Vasvári Pálnak a Múzeumkertben

2021-03-13 19:00:22

Szombaton fölavatták Vasvári Pál első budapesti szobrát a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

    A Vasvári Pál Polgári Egyesület által állított szobor avatóján Bajkai István országgyűlési képviselő (Fidesz) örök kötelességnek nevezte a megemlékezést 1848-1849 hőseiről.
    Az akkori ifjak a szabadság közelségét megérezve, a nemzeti hagyományokat nem feledve juttatták érvényre az igazságot, és minden áldozatra készek voltak a modern Magyarországért - tette hozzá.
    A politikus hangsúlyozta: Vasvári Pál e nemzedéknek vezéralakja volt, és jelentős részben neki köszönhető, hogy a forradalom vérontás nélkül győzhetett.
    Vasvári Pál a nemzeti érdekek védelmét pártkérdésen felüli ügynek tekintette, ami most, a világjárvány idején újra érvényes gondolat. Vannak ugyanis, akiknek ilyenkor sem számít az egység, ha a hatalom megszerzéséről van szó - tette hozzá.     A képviselő szerint ma azok tekinthetik magukat Vasvári Pál szellemi örököseinek, akik nem felejtik a múltat, és felismerik azokat, akik mindig csak elvesznek a magyarságtól, de sosem adnak semmit.     Lomnici Zoltán, az egyesület Vasvári Pál-díjának egyik kitüntetettjeként kiemelte: saját kitüntetései közül e díjat tekinti a legbecsesebbnek, mivel azok kaphatják, akik a külhoni magyarokért dolgoznak.
    A Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke emlékeztetett arra:    1849-ben Vasvári Pál a székelyek segítségére sietve, az oláh martalócok elleni harcban esett el. Romániában ezért a mai napig háborús bűnösnek tekintik, és az emlékét ápoló magyarországi látogatókat az ottani hatóságok a utóbbi években is zaklatták - fogalmazott.     Lomnici Zoltán hangsúlyozta, hogy az erdélyi magyarok szabadsága most sincs biztonságban, és ma is veszélybe kerülhet, aki ezt az ügyet felvállalja. Börtönben ül még az a két székely politikai fogoly is, akiket azért ítélt el a román bíróság, mert kifejezték a ragaszkodásukat a magyar nemzethez - tette hozzá.     Bauer Ferenc és Tóth Kálmán, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnökei a rendezvényen elmondták, hogy 2010 előtt a városvezetés elzárkózása miatt Budapesten nem lehetett szobra Vasvári Pálnak. 2009-ben viszont a pestszentimrei református templom kertjében az erdélyi Körösfő ajándékaként már fölállíthatták annak a kopjafának a másolatát, amely a kalotaszegi faluban, halálának helyszínétől nem messze őrzi Vasvári Pál emlékét.
    A társelnökök végezetül Kásler Miklós miniszternek mondtak köszönetet, amiért segítette és támogatta a szobor felállítását.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó