Gedeon napja van. | 2024.03.28

Vazektómiát hajtottak végre egy holland állatkert oroszlánján

2021-03-12 12:59:00

Miután csak az elmúlt évben öt kölyköt nemzett, vazektómiát hajtottak végre egy holland állatkert oroszlánján.

    A 11 éves Thor két nőstényt termékenyített meg, az egyik két, a másik három kölyöknek adott életet.
    Az Arnhemben lévő Royal Burgers' Zoo vezető állatorvosa elmondta, azért volt szükség Thor ondóvezetékeinek elkötésére, mert "tenyészállatként már bizonyított" - írja a BBC.com.
    A csütörtöki műtétet végző orvos, Henk Luten szerint az állatkertnek elég Thor DNS-éből. "Nagyon sok utóda van és nem akarjuk, hogy túltelítse a genetikai állományt" - mondta a szakértő.
    Bár nem egyedülálló beavatkozásról van szó, meglehetősen ritka, hogy oroszlánon hajtsanak végre vazektómiát. Luten elmondta, az elmúlt 35 évben, mióta az intézményben dolgozik, ez az első eset, hogy ilyen műtétet végzett nagymacskán.
    Azért döntöttek a kasztrálás helyett a vazektómia mellett, mert az előbbi következtében kihullott volna Thor sörénye. A kasztrálást követő tesztoszteroncsökkenés miatt elveszítette volna domináns hímként a falka hierarchiájában kivívott helyét is.
    A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) szerint a vadon élő oroszlánpopuláció az elmúlt 20 évben 20-50 százalékkal csökkent. A fajt a sebezhető kategóriába sorolják.