Andrea napja van. | 2024.04.18

ET emberi jogi biztos: az európai országok migrációs politikája veszélyezteti a mediterrán útvonalon érkező bevándorlókat

2021-03-09 15:30:00

Az európai országok migrációs politikája veszélyezteti a mediterrán útvonalon érkező migránsok biztonságát - jelentette ki Dunja Mijatovic a strasbourgi székhelyű Európa Tanács ember jogi biztosa, a testület által kedden közzétett, a bevándorlók védelméről szóló jelentésben.

    Az elemzés előszavában Mijatovic elmarasztalta az európai országokat, mivel azok olyan migrációs politikát folytatnak, amelyek nem védik meg a szükséges mértékben a rendkívül veszélyes útvonalon érkező menekülteket.
    "Európában évek óta az a megközelítés, hogy kívül kell tartani ezeket az embereket, ami eddig katasztrofális következményekhez, több ezer ember halálához vezetett" - hangsúlyozta.
    A jelentés azt foglalja össze, hogy az ET európai tagállamai milyen mértékben hajtották végre a testületnek a migránsok tengeren történő megmentéséről szóló, 2019. évi ajánlását.
    Ezen túlmenően olyan intézkedésekre szólít fel, amely az emberi jogi szempontokat helyezi előtérbe a tengeren átkelő migránsok kezelésével kapcsolatban. A jelentés szerint ilyen például a legális bevándorlási lehetőségek megkönnyítése.
     A szervezet szerint habár némi előrehaladás történt ezen téren, a mediterrán útvonalat választó bevándorlók emberi jogi helyzete továbbra is katasztrofális. Erre utal, hogy 2019 közepe és 2020 vége között több mint 2400 ember fulladt a tengerbe.
    "A civil szervezetek mentési akcióinak akadályozása, valamint a migránsok partraszállását késleltető döntések és a biztonságos kikötő kijelölésének elmulasztása egyaránt hozzájárultak a katasztrófák bekövetkezéséhez" - olvasható a jelentéseben.
    Az elemzés arra is rávilágít, hogy az európai állomok "közömbössége" miatt a líbiai parti őrség több migráns térített vissza Líbiába, ahonnan az őket ért súlyos emberi jogsértések elől menekültek.
    Mijatovic felszólította az európai tagországokat, hogy minél előbb vessenek véget ennek a "szégyenteljes tragédiának" és olyan migrációs politikát alkalmazzanak, amely az emberi jogokat helyezi a középpontba.