Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ingatlan.com: mélypontra kerültek az albérletárak

2021-02-27 13:58:00

Bár éves szinten még bő 10 százalékkal csökkent a januári KSH-ingatlan.com lakbérindex, havi szinten már alig változtak a bérleti díjak, ami pedig arra utal, hogy elérhették a mélypontot.

    Az ingatlan.com az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy legfrissebb - februári - adataik szerint is éves szinten 20 százalékkal 130 ezer forintra csökkent a kiadásra kínált budapesti lakások és házak bérleti díja, januárhoz képest azonban nem történt változás, ezek a számok is arra utalnak, hogy a fővárosban megállt az áresés.
    A Budapesten kívüli albérletpiaci kínálatot nézve pedig az látszik, vannak megyeszékhelyek - például Szombathely és Kecskemét - ahol januárhoz képest nőttek a bérleti díjak.
    Jelezték, hogy a felsőoktatási keresztféléves képzések indulása miatt január-februári időszak hagyományosan az év erősebb hónapjai közé tartozik az albérletpiacon. Emiatt nem tudni biztosan, hogy tartósak-e az idei változások, vagy csak átmenetileg állt le a bérleti díjak csökkenése - tették hozzá.
    A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint januárban a bérleti díjak országos átlagban 12,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, havi szinten - vagyis a decemberhez - képest azonban 0,1 százalékkal emelkedtek, ami lényegében stagnálásnak felel meg.
    A januári adatokból kiderül továbbá, hogy az egy hónappal korábbihoz viszonyítva Pest megyében, a közép-, dél- és nyugat-dunántúli régióban 0,9-2,5 százalékkal nőttek az albérletdíjak - áll a közleményben.