Auguszta napja van. | 2024.03.29

Átköltöztette hangszereit a 100 Tagú Cigányzenekar Budapest XXII. kerületébe

2021-02-25 18:18:00

Átköltöztette hangszereit csütörtökön a 100 Tagú Cigányzenekar Budapest XXII. kerületébe, amely ideiglenes vagy akár állandó próbahelyet biztosít számukra.

    A zenekar vezetősége már megtekintette a lehetséges kerületi helyszíneket, így a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központot és a Cziffra György Kulturális Központot - mondta el Szepesfalvy Anna (Fidesz-KDNP), Budafok-Tétény alpolgármestere a témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.
    Az alpolgármester érthetetlennek értékelte, hogy egy ilyen nagy hagyományokkal és népszerűséggel rendelkező zenekarnak viharos gyorsasággal kellett elhagynia megszokott VII. kerületi próbahelyét, de mindez - mint mondta - Budafok-Tétény kulturális életének nyeresége.
    Szepesfalvy Anna tolmácsolta Demján Sándorné üzenetét, aki hosszú évek óta támogatója a zenekarnak, valamint Balázs János zongoraművész szavait. Demján Sándorné gratulált Karsay Ferencnek, Budafok-Tétény polgármesterének, hogy próbahelyszínt ajánlott fel a 100 Tagú Cigányzenekarnak, Balázs János pedig úgy fogalmazott: "a 100 tagú cigányzenekar több évtizede lángőrzőként ápolja a hungarikumnak tekinthető magyar cigányzenei hagyományokat", de mint minden zenekarnak, nekik is nélkülözhetetlen a stabilitás és a kiszámíthatóság.
    Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke az MTI-nek elmondta: az állam foglalkozik az ügyükkel, így elképzelhető, hogy végleges helyszínt biztosítanak számukra. Hozzátette: a Cziffra György Kulturális Központ mint próbahelyszín közel áll a szívéhez, de minderről még egyeztetnie kell az elnökséggel.
    A felajánlást, akár átmeneti, akár hosszútávú munkakapcsolatba kerülnek majd a kerülettel, szeretnék majd egy ingyenes koncerttel megköszönni - hangsúlyozta Beke Farkas Nándor a sajtótájékoztatón.
    A 100 Tagú Cigányzenekarnak csütörtökig kellett elhagynia próbahelyét, a VII. kerületi Wesselényi utcai épületet. Beke Farkas Nándor keddi nyilatkozata szerint a sajtóból értesületek arról, hogy VII. kerületi próbahelyüket csütörtökig el kell hagyniuk.
    Az erzsébetvárosi önkormányzat "szomorúan vette tudomásul, hogy a 100 Tagú Cigányzenekar hosszú együttműködés után a költözés mellett döntött". Az önkormányzat csütörtöki közleménye szerint a kerület vezetése mindig úgy gondolta, hogy az együttes tevékenysége nagy értéket képvisel, amelyet meg kell becsülni. Ezért keresett és talált a számukra próbahelyszínt, lehetőséget a hangszereik elhelyezéséhez és ezért tárgyalt a támogatás más formáiról is. A zenekar mindezek ismeretében távozik a kerületből. Az önkormányzat vezetése sok sikert kíván a 100 Tagú Cigányzenekarnak a további működéséhez és amennyiben mégis visszatérnének a kerületbe, Erzsébetváros nyitott ajtókkal várja őket - írták.