Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nőtt a fertőzöttek száma Horvátországban

2021-02-24 14:50:00

Harminc százalékkal nőtt a hét első három napján Horvátországban a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma a múlt hét ugyanezen időszakához képest - mondta Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója a válságstáb szerdai sajtótájékoztatóján.

    Capak kifejtette: hétfő óta 1103 új fertőzöttet azonosítottak, míg a múlt héten ez a szám 844 volt.
    Járványügyi szakemberek szerint ez annak a következménye, hogy az emberek óvatlanabbak lettek, és megsokszorozódtak a családi és baráti összejövetelek - emelte ki.
    Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője jelezte, hogy bár nincs szó exponenciális növekedésről, a változásokat figyelembe fogják venni az újabb enyhítések meghozatalánál. A testület a hét végén hoz döntést arról, hogy március 1-jétől meghosszabbítja a korlátozásokat vagy könnyít azokon.
    A fertőzésgyakoriság az egyik legalacsonyabb szintű az Európai Unióban, de téves az a felfogás, miszerint a nehezén már túl vagyunk, és a vírus veszélytelen - fogalmazott a tárcavezető.
    Horvátországban az elmúlt 24 órában 688 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta a számuk elérte a 241 048-at. Egy nap alatt 15 beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5477-re emelkedett. Kórházban 791 beteget ápolnak, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen.
    A szomszédos Szlovéniában szerdára 1089-cel 187 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában tíz beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3802-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 546-an vannak kórházban, 105-en intenzív osztályon.
    A Ljubljana által januárban elfogadott ütemterv szerint a kormány abban az esetben enyhít újra, hogy ha heti átlagban az új fertőzöttek száma 600-nál, a kórházban kezelt betegek száma pedig 500-nál kevesebbre mérséklődik. Ekkor a középiskolák és az egyetemek is tantermi oktatásra állnak vissza. Megnyitják a diákotthonokat mindenki számára, valamint feloldják az éjszakai kijárási tilalmat.