Csongor napja van. | 2024.04.16

A járvány miatt idén sem tartanak tömegrendezvényt a székely szabadság napja alkalmából

2021-02-20 20:28:24

A koronavírus-járvány és a leküzdésére hozott korlátozó intézkedések miatt idén sem szerveznek tömegrendezvényt a székely szabadság napja alkalmából Marosvásárhelyen - közölte a Marosszéki Székely Tanács.

    A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) helyi szervezete a lakosság egészségét óvó korlátozó intézkedésekre hivatkozva mondta le a hagyományossá vált marosvásárhelyi megemlékezést és autonómiát követelő felvonulást.
    A Marosszéki Székely Tanács közölte: szabadtéri fotókiállítással fogja felidézni a székely szabadság napja marosvásárhelyi emlékeit. A helyszínről és a megnyitó időpontjáról később tájékoztatja a közvéleményt.
    Az SZNT 2013-ban a székely szabadság napjává nyilvánította március tizedikét. Ezen a napon, 1854-ben végezték ki a két évvel korábbi Habsburg-ellenes székely szervezkedés vezetőit, Török Jánost, Gálfi Mihályt és Horváth Károlyt. A vértanúk marosvásárhelyi emlékoszlopánál évről-évre megemlékezést szerveztek, mely 2013-tól autonómiát követelő felvonulással zárult.
    A 2013-as tömegrendezvényen a szervezők becslése szerint mintegy harmincezren vettek részt. A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal és az állami hatóságok a későbbi években megpróbálták megakadályozni a felvonulás megtartását, több ízben is tetemes bírságot róttak ki a szervezőkre és a résztvevőkre. Az SZNT perek tucatjával érvénytelenítette a bírságokat, és vívta ki a tiltakozás megtartásának a jogát. A korábbi években a marosvásárhelyivel egy időben számos európai nagyvárosban tartottak megmozdulásokat a székelyföldi autonómiatörekvések támogatására.
    A tavalyi tömegrendezvényt is a koronavírus-járvány miatt mondták le a szervezők.