Emma napja van. | 2024.04.19

Párizs nem szeretné, ha Németország Franciaország felé is lezárná a határait

2021-02-15 17:46:00

Párizs nem szeretné, ha Németország Franciaország felé is lezárná a határait az újabb koronavírus-variánsok terjedésének megfékezése céljából - jelezte hétfőn Clément Beaune francia Európa-ügyi államtitkár, miután a német hatóságok szigorították a belépést a cseh és az osztrák határszakaszon.

    A francia diplomácia szerint Németország hasonló lépésre készül a következő napokban a francia határszakaszon is, miután a kelet-franciaországi Moselle megyében erősen romlik az egészségügyi helyzet a dél-afrikai variáns terjedése miatt.
    A keleti régióban a járvány gyorsabban terjed, mint Franciaország más részein, itt 100 ezer lakosra csaknem 300 fertőzött jut. Az országos átlag jelenleg 205.
    "Nem szeretném, ha Németország teljesen lezárná a határát Franciaországgal" - mondta az államtitkár a France Info hírrádióban, jelezve, hogy egyeztetéseket kezdeményezett Németországgal ennek elkerülésére.
    "Amennyiben Németország csökkenteni kényszerül a forgalmat Franciaország felé, azt szeretném, ha együtt határoznánk meg a lehető legszélesebb körben a kivételeket. Két nagy aggodalmunk van: a teherforgalom és a határmenti ingázók. Számukra a munkaképesség és a pénzkereseti lehetőség a tét" - hangsúlyozta a francia kormánytag.
    Moselle megyéből mintegy 70 ezer francia jár át naponta Németországba és Luxemburgba dolgozni.
    "Mindenről tárgyalunk azért, hogy ne szülessen olyan döntés, amelyről nem volt egyeztetés, és hogy ne legyen kellemetlen meglepetés" - mondta az államtitkár, aki a Franciaországgal határos német régiók vezetőivel is egyeztet a nap folyamán.
    Clément Beaune azt is szóvá tette, hogy a Csehországból és Ausztriából érkezők számára megszigorított ellenőrzésről nem történt előzetes egyeztetés az Európai Bizottsággal.
    A párizsi aggodalmakra válaszul a német kormány hétfőn jelezte, hogy "továbbra is megfigyeli az egészségügyi helyzetet, s folyamatosan dönt a pandémia ellen szükséges intézkedésekről".
    A francia kormány a keleti országrészben az oltási kampány felgyorsításával kíván a fertőzőbb variánsok terjedése elleni küzdeni, más szigorításokat nem tervez. Az előre meghatározott oltóanyagokon felül a hétvégén a Moderna vakcinájából 2 ezer, hétfőn pedig a Pfizer-BioNTech oltóanyagából 30 ezer dózist kapott a megye.
    Ezzel párhuzamosan a korábbinál szintén fertőzőbb brit variáns az országi északi részén, a belga határ közelében lévő Dunkerque városában terjedt el, ahol az új megbetegedéseknek már csaknem nyolcvan százalékát okozza. Az egészségügyi helyzet az elmúlt napokban indult romlásnak, s a városban és környékén jelenleg 100 ezer lakosra már 515 fertőzött jut az egy héttel ezelőtti 384 helyett. A helyi önkormányzati vezetők az iskolák bezárását kérték pár nappal a február 20-án kezdődő két hetes iskolai szünet előtt, de ehhez a kormány nem járult hozzá, hanem ezen a területen is az oltási kampány felgyorsítását ígérte.