Auguszta napja van. | 2024.03.29

A burgenlandi szociáldemokraták az illegális bevándorlás megfékezését követelik

2021-02-15 15:15:00

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) burgenlandi szervezete - az aktuális koronavírus-válságra való hivatkozással - az illegális bevándorlás megfékezését követelte. "Mindenkinek joga van a menekültstátusz igénylésére, de először arra kellene koncentrálnunk, hogy kézben tartsuk az egészségügyi válságot"- jelentette ki Roland Fürst, az SPÖ tartományi ügyvivője hétfőn.

    Ewald Schnecker biztonságpolitikai szóvivő részletezte az adatokat, amelyek szerint Burgenlandban az elmúlt években, de különösen az elmúlt hetekben jelentős mértékben megnövekedett az illegális migráció. Míg 2018-ban 1000 illegális bevándorlót és 16 embercsempészt tartóztattak fel, addig 2020-ra ez a szám az illegális határátlépők tekintetében 3000 fölé emelkedett, a hatóságok által kézre kerített embercsempészek száma pedig elérte a 100 főt.
    "Csak idén eddig 450 menekültet, illetve embercsempészt vettek őrizetbe" - közölte Schnecker.
    Ezért - különös tekintettel az egészségügyi válságra - az SPÖ burgenlandi politikusai az illegális bevándorlás megfékezését követelik. Felszólították Karl Nehammer néppárti belügyminisztert, hogy "vegye kezébe az irányítást", mert - mint fogalmaztak - a koronavírus-járvány idején "még kevésbé van szükség az illegális migránsok ellenőrizetlen beáramlására."
    A két szociáldemokrata politikus az unió külső határainak fokozottabb védelmét sürgette, és olyan Európán kívüli eljárási központokat szorgalmazott, amelynek keretében a menedékkérők emberi jogai biztosítottak. Hangoztatták továbbá: negatív elbírálás után hazatelepítés, pozitív döntés esetén pedig az uniós tagállamok közötti igazságos elosztás kell, hogy megvalósuljon. Sürgették továbbá az egységes európai uniós menekültügyi rendszer kiépítését.
    Schnecker végül elismerőe szóltaz Ausztria burgenlandi határán szolgálatot teljesítő 400 katona és ugyanennyi rendőr munkájáról.