Auguszta napja van. | 2024.03.29

Felfüggesztették a szlovén rendőrök egy hónapja tartó figyelmeztető sztrájkját

2021-02-10 17:45:00

A tárgyalások idejére felfüggesztették a szlovén rendőrök egy részének egy hónapja tartó figyelmeztető sztrájkját, miután a szakszervezet megállapodott a kormánnyal arról, hogy az továbbra is bónuszt fizet a schengeni határok védelméért - közölte a helyi sajtó szerdán.

    A Szlovén Rendőrök Szakszervezetének (PSS) közleménye szerint a különleges juttatás március végéig történő meghosszabbítása "jó feltételeket teremtett a békés tárgyalásokhoz".
    A szlovén rendőrök másik érdekvédelmi szervezete, a Rendőrök Független Szakszervezete (SPS) nem lépett sztrájkba, mert szerintük a PSS nem jól időzített, figyelmen kívül hagyta azt, hogy koronavírus-járvány van az országban.
    A rendőrök január 11-én szüntették be a munkát. A sztrájk ideje alatt azonban betartották a sztrájktörvényben előírt szolgálatok minimális szintjét, szavatolták az emberek és a vagyon biztonságát, és a nemzetközi kötelezettségek betartását.
    A szakszervezet magasabb alapbért követel, valamint a rendőrök előmeneteli lehetőségének rendezését. A sztrájkolók a munka törvénykönyvének módosítását is kérik, hogy lehetővé váljon a munkavállalói jogok kollektív érvényesítése, valamint azt szeretnék, hogy a kormány elfogadja a szakszervezetet egyenlő partnerként a szociális párbeszédben.
    A PSS kiemelte, hogy eddig követeléseinek egyike sem teljesült.