Gedeon napja van. | 2024.03.28

NAK: a szántóföldön a belvíz, a gyümölcsfáknál a lehűlés okozhat gondot

2021-02-08 17:22:00

Tovább romolhat a belvízhelyzet a szántóföldeken a következő napokban érkező nagy mennyiségű csapadék miatt, a várható erős lehűlés azonban növényvédelmi szempontból akár előnyös is lehet - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI-vel.

    Petőházi Tamás, a NAK szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályelnöke kifejtette, hogy a szántóföldi kultúrák állapota átlagos, az őszi esőzések miatt későn elvetett búzaállományok azonban fejletlenek. Az esős időjárás miatt az ország egyes területein - különösen Kelet-Magyarországon sok helyen belvíz alakult ki. Ez a következő napokban tovább romolhat, ugyanis csütörtökig az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon akár egy havi (40-50 milliméter) csapadék  is hullhat, de máshol is legalább 20 milliméter eső eshet. Az eddigi enyhe idő nem ritkította a kártevőket és kórokozókat, így a hét közepétől várható hideg időjárás növényvédelmi szempontból előnyös lehet - tette hozzá.
    Mártonffy Béla, a NAK kertészeti és beszállítóipari osztályelnöke azt emelte ki, hogy a gyümölcsösökben jellemzően nem okoz gondot a rendkívül változékony, nagy hőingadozásokat mutató időjárás. A fák az úgynevezett mélynyugalmi fázis végén vannak, az átmeneti, néhány napos erősebb felmelegedés nem indította meg az élettevékenységüket.
    A tavalyi gyenge termés hatására a fák kipihenték magukat, a virágzás jónak ígérkezik, a termelők bíznak abban, hogy a tavalyi, szinte példátlan tavaszi fagykár idén elkerüli őket. A metszések jól haladnak, azonban a csapadékos időjárás hátráltatja a munkálatokat - ismertette.
    Kitért arra is, hogy az utóbbi hetek jellemzően borongós, fényszegény időjárása kissé kedvezőtlen volt az áthúzódó üvegházi zöldségkultúráknak, azonban a következő időszakban naposabb időre lehet számítani.