Auguszta napja van. | 2024.03.29

BEMUTATKOZIK AZ ÖSSZEFOGÁSSAL BARCIKÁÉRT EGYESÜLET

2021-02-06 19:50:00

Az egyesület 2004-ben alakult. Céljjuk a magyar kultúra értékeinek ápolása, a környezetvédelem aktuális gondjainak bemutatása, mozgósítás környezetvédelmi ügyek mellett. Feladatul tűzték ki Kazincbarcika város közéletének aktivizálását, a közvélemény hiteles tájékoztatását. Ez utóbbi érdekében indították útjára a Sajómenti Fórum nevű újságjukat, mely az első „alternatív” kiadvány volt Kazincbarcikán. Újságjuk később internetes formában jelent meg ingyenes weboldalon, 2021. januárjától kezdődően pedig önálló weboldallal rendelkeznek. www.sajomentiforum.hu  elérhetőségen.

A környezetvédelem ügyeiről pedig a www.zoldeletter.eoldal.hu weboldal ad tájékoztatást, melyet egyesületük szerkeszt, évek óta működtet. Több alkalommal szerveztek szemétgyűjtési akciót Kazincbarcikán, sajnos ebből kifogyhatatlan az alkalmak száma. 

Hosszú éveken át szervezték a városban a  Közéleti esteket, melyeken elismert szakemberek tartottak előadást (Pl. Bogár László, Bod Péter Ákos közgazdászok, Zombori Ottó csillagász, stb.).

Kezdeményezték és segítették a Sajó mellett található Hősök kertje rendbetételét, sajnos ez a jövő esztendőben ismét ad feladatot az egyesületnek. Szeretnék megmenteni a múlt egy darabját, az első világháború különleges emlékhelyét, mely mára lassan-lassan ismét az enyészetté vált.

Az idei évben (2022.) pedig egy különleges eseményre vállalkoznak, több hónapos előkészítő munka után Mini Naprendszert mutatnak be Kazincbarcikán. Ehhez több helyi vállalkozástól is támogatást kaptak. A Naprendszer kicsinyített másával nem csak egy természettudományos bemutatkozóra vállalkoznak, hanem arra is szeretnék volna felhívni a figyelmet, hogy milyen kivételes helyzetben is vagyunk mi, akik itt élhetünk a Földön. Vigyázzunk rá, mert nem fogjuk tudni elhagyni. Ennek érdekében ún. Föld sétányát is kialakítottak, ahol a hibás emberi döntések következményeit mutatják be az ausztrál nyúl holokauszttól a permafroszt felolvadásán át a sarki jég olvadásáig.

Az idei év utolsó eseménye pedig a „HÉKA” nevű kavalkád lesz a városban, mely különleges és látványos sportbemutatókra, zenei előadásokra épül.

Mint ahogyan azt Rizner József az egyesület elnöke elmondta, a jövő kérdéses a változó közéleti viszonyok miatt. Azt biztosan tudják, hangsúlyozottan kívának foglalkozni a múlt emlékeinek megőrzésével és környezetünk romló állapotának  rendkívüli helyzetével. Kezdeményezni fogják a Hösök kertje megmentését, a jövő tavasszal a Föld Napján egy pedig egy  igazán érdekes, interaktív kiállítással készülnek. Mert a Föéd jövője a családok jövője is.

-Dávid Imre-