Andrea napja van. | 2024.04.18

Századvég: a mostani válságot kisebb áldozatokkal vészelheti át az ország, mint a 2008-ast

2021-02-05 16:59:30

Magyarország krízisálló képessége ma sokkal kedvezőbb, mint a 2008-as válság idején volt, így lehetőség van rá, hogy az ország a korábbinál alacsonyabb gazdasági áldozatokkal vészelje át a recessziót - állapítja meg a Századvég Gazdaságkutató legújabb tanulmányában, amelynek főbb megállapításairól közleményben tájékoztatta az MTI-t pénteken.  

    Kiemelték: a válság a konjunktúraciklus tetején érte Magyarországot, jelentős beruházások zajlottak az országban, a foglalkoztatás korábban nem látott szintre emelkedett, és az államadósság összetételének változása is erősítette az ország válságállóságát. A tanulmány szerint ugyanakkor a gazdaság nyitottsága, egyes szektorok magas súlya vagy a monetáris politika mozgásterének leszűkülése óvatosságra int a várható kilábalási pályát illetően.    
    Jelenleg még nem láthatók a válság hosszú távú hatásai, hiszen a vírus elleni küzdelem még zajlik, nem áll rendelkezésre tényadat arra vonatkozóan, hogy mekkora lesz végül a teljes visszaesés sem a gazdaság, sem a munkaerőpiac szintjén - ismertették a tanulmányban. Az már látható, hogy a gazdaság fokozatosan újraindul, a válság eddigi szakaszát pedig döntő többségben hazai, illetve piaci források felhasználásával sikerült kivédeni, nem kellett az IMF-hez fordulni hitelért - mutattak rá.
    A gyors kilábalás elengedhetetlen ahhoz, hogy az elmúlt évek eredményei (bérek és foglalkoztatás emelkedése, szegénység mérséklődése, államadósság csökkenése) ne vesszenek el tartósan, és Magyarország folytathassa felzárkózását az Európai Unió fejlettebb országaihoz - összegezték az írásban.
    A tanulmány a Századvég Kiadó gondozásában februárban megjelenő Magyarország 2021 - Társadalom, gazdaság és politika napjainkban című tanulmánykötet részeként készült, teljes terjedelmében elérhető a Századvég weboldalán.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány