Emma napja van. | 2024.04.19

Felfüggesztettet börtönt kapott egy zaklató, aki bombával fenyegetőzött

2021-02-03 14:30:00

A bíróság két év börtönbüntetésre ítélte -  végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztve - azt a zaklató férfit, aki bombák robbantásával fenyegetőzött - közölte a Budapest Környéki Törvényszék szerdán az MTI-vel.

    Azt írták, hogy a férfi január 31-én álnéven, a saját mobiltelefonjáról tárcsázta a 112-es segélyhívót, majd közölte a diszpécserrel, hogy bombát helyezett el egy bevásárlóközpont, egy hajléktalanszálló és a vöröskereszt egy intézményének területén. Hozzátette, hogy ha egy általa megnevezett nő - aki állítása szerint tönkretette az életét - nem jelenik meg meztelenül, 30 ezer forinttal egy megjelölt helyen, akkor felrobbantja a bombákat.
    A közlemény szerint a veszélyhelyzet elhárítására a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a megjelölt helyszínekre, amelyeket kiürítettek. Az intézkedés 180 embert érintett, de bombát egyik helyszínen sem találtak. A férfit még aznap "intézkedés alá vonták" - tették hozzá.
    A tárgyaláson a vádlott elismerte a cselekmény elkövetését, lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Ezt a bíróság elfogadta, és a férfit három rendbeli közveszéllyel fenyegetés bűntettében mondta ki bűnösnek, és a vele szemben korábban zaklatás vétsége miatt hozott büntetővégzésének próbára bocsátó rendelkezését hatályon kívül helyezte.
    A felfüggesztett börtönbüntetés mellett elrendelték a vádlott pártfogó felügyeletét is.
    Az indokolásban a bíróság kiemelte, hogy a köznyugalom súlyos megzavarása amiatt valósult meg, mert a bombariadó három helyszínt érintett, amelyek kiürítéséről a hatóságnak kellett gondoskodnia.
    Az intézkedésben 32 rendőr vett részt 14 szolgálati gépkocsival több, Pest megyei település rendőrkapitányságáról, valamint a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat.
    Enyhítő körülményként értékelte a bíróság egyebek mellett a beismerést, a megbánást, a vádlott rossz életkörülményeit.
    Súlyosító körülmény volt a többszörös halmazat, a próbára bocsátás hatálya alatti elkövetés, ahol ugyanaz a nő szerepelt sértettként hasonló fenyegetésekkel, valamint a nagy erők mozgósítása.
    Az ítéletet az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette, így az jogerős - áll a bírósági közleményben.

bny bhi