Auguszta napja van. | 2024.03.29

Gazdaságkutató: a járvány gazdasági hatásaiból való kilábalást is megkönnyítheti a fiatalok szja-mentessége

2021-01-31 13:37:00

A 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó (szja) alóli mentességével a koronavírus-járvány gazdasági hatásaiból való kilábalás is rövidebb, könnyebb lehet - mondta Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

    A kutató úgy értékelt: ennek az intézkedésnek rövid és hosszú távú hatásai is lesznek. Rövidtávon növekedhet a foglalkoztatottság, hosszútávon pedig lendületet kaphat a gazdaság növekedése is. Pásztor Szabolcs azt mondta: az szja-mentességgel egy bruttó 300 ezer forintos havi keresetű fiatal 45 ezer forintot spórolhat meg.
    Kiemelte: válság idején szükséges ösztönözni a fiatalokat. Etekintetben fontos lépés volt a Diákhitel Plusz program is. Azt mondta: "mozgalmas" éve volt a Diákhitel Központnak, 2020-ban több mint 30 ezer igénylés érkezett hozzájuk.
    Pásztor Szabolcs azt is elmondta, hogy a visegrádi országokat - Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Magyarország - nézve a magyar fiatalok foglalkoztatottsága jónak mondható, az uniós szinthez viszonyítva viszont alacsonyabb.