Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2021-01-30 16:50:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    A Brit-szigetek északi része, valamint a Földközi-tenger nyugati medencéje fölé magasnyomású zóna nyúlik be, emiatt kevesebb a felhő és számottevő csapadékot sem jelentenek. Ugyanakkor szárazföldünk legnagyobb részének időjárását ciklonok, illetve frontrendszerek alakítják.
    Nagyjából az Írországtól az Alpokon át az Égei-tengerig húzódó vonaltól délnyugatra enyhe, ettől északkeletre jóval hidegebb légtömeg található.
    Határukon újabb peremciklonok jönnek létre, amelyek a Kárpát-medence térségében is változékony, több helyütt csapadékos időt okoznak.

    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
    ----------------------------------------------------
    Kezdetben elszórtan valószínű záporeső, néhol havas eső, a hegyekben hózápor. A késő délutáni, esti óráktól egyre több helyen hullhat csapadék: kezdetben inkább eső, amelyet egyre többfelé havas eső, hó vált fel.
    Vasárnap eleinte jobbára erősen felhős, illetve borult lesz az ég, majd délutántól észak, északnyugat felől már szakadozik, csökkenni kezd a felhőzet. Este északnyugaton köd is képződhet.
    Északkeleten csak néhol valószínű hószállingózás, másutt több helyen várható havazás. A déli, délkeleti tájakon helyenként eső, havas eső is előfordul. Főként reggel és este délen néhol ónos eső is lehet.
    Szombaton a nyugati, északnyugati szelet elsősorban hazánk északi felén sokfelé erős, kezdetben néhol viharos lökések kísérik. Vasárnap megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északkeleti szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és +2 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +2 fok között valószínű.