Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2021-01-29 17:11:49

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
A Földközi-tenger térségében anticiklon alakítja az időjárást, ott a derült, csapadékmentes területek vannak túlsúlyban. Dél-Spanyolországban szinte kánikulai meleg van 25 fok feletti hőmérséklettel, viszont Görögországban a hidegebb légtömegben csak néhol melegszik 10 fok fölé a levegő. Ugyanakkor kontinensünk legnagyobb részének időjárását ciklonok és frontok teszik változékonnyá. Ott jóval több helyen fordul elő csapadék, és nagy területet borít összefüggő felhőzet. A csapadék halmazállapota az óceánhoz közeli helyeken eső, másutt havazás vagy vegyes. A csúcshőmérséklet is ennek megfelelően alakul: míg Nyugat-Franciaországban 10 fok feletti értékeket mérnek, addig a Kelet-európai-síkságon és Skandináviában fagypont körül alakul. Szombat estig a Kárpát-medence fölé több hullámban érkeznek nedves, csapadékot adó légtömegek.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig:
    ---------------------------------------------------

    Eleinte többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, ugyanakkor nyugat felől határozottabb vékonyodás, szakadozás kezdődik. A csapadékzóna egyre inkább kelet felé vonul: jellemzően eső, az Északi-középhegységben havas eső, hó várható. Éjszaka folytatódik a felhőzet csökkenése, hajnalra már keleten is megszűnik a csapadék. Szombaton északkeleten számíthatunk több felhőre, másutt hosszabb napos időszakok is lehetnek, majd délutántól nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Elsősorban északon számíthatunk napközben záporok kialakulására, majd estétől csapadékzóna érkezik. A délnyugati, nyugati szél pénteken többnyire mérsékelt marad, szombaton északkeleten nagy területen megerősödik, időnként viharossá fokozódik.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, de néhol 1-2 fokkal hidegebb lehet az idő.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 5 és 10 fok között várható: míg északkeleten néhol 3-4, délnyugaton 12-13 fokot is mérhetünk.