Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2021-01-26 16:43:45

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Európa időjárását továbbra is egy többközéppontú ciklonrendszer határozza meg, melynek frontjai mentén változékony időjárás jellemző. Az a ciklon, amelynek hatására vasárnap hazánkban fordult elő többfelé szilárd, illetve vegyes halmazállapotú csapadék, jelenleg a Baltikumban okoz havazást, ugyanakkor a ciklon melegfrontja mögött enyhébb légtömegek áramlanak a Kelet-európai-síkság fölé, melynek hatására itt eső a jellemző csapadékforma. A tőlünk délre elvonuló mediterrán ciklon hatására a Dinári- és a Balkán-hegység környezetében havazik többfelé. Nyugat-Európában az ott elhelyezkedő anticiklonnak köszönhetően nyugodt időjárás jellemző, ám egy, az Atlanti-óceán fölött örvénylő ciklon melegfronti szakasza közelít a térség felé. Egy alacsony nyomású képződmény okklúziós frontja halad a Kárpát-medence felé, ami kedden éjszaka okoz elszórtan hózáporokat a Dunántúlon.    

    Várható időjárás az ország területén szerda estig:
    --------------------------------------------------

    Kedden a Dunától keletre mindenütt csökken a felhőzet, és megszűnik a csapadék. Eközben északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és késő délutántól előbb az északnyugati megyékben, majd éjszaka a Dunántúlon másutt is elszórt jelleggel kell hózáporra, gyenge havazásra  számítani. Legfeljebb lepel-2 cm hó hullhat. Az éjszaka második felére azonban már ott is csökken a felhőzet, így szerdán változóan, napközben átmenetileg erősebben felhős idő valószínű napos időszakokkal. Reggel, délelőtt kevés helyen, elsősorban a Duna mentén még előfordulhat néhol hózápor, ezt leszámítva azonban estig nem valószínű csapadék. Szerdán este, késő este az ukrán határ környékén lehet hószállingózás. Napközben kedden és szerdán is a Dunántúlon és a Duna mentén megerősödik az északnyugati szél, a keleti megyékben azonban gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -7 és 0 fok között alakul, de az északkeleti, havas, szélvédett tájakon - főként Borsod északi részein - ennél több fokkal hidegebb is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 0 és +5 fok között alakul, de az északi határ mentén néhol napközben is fagyhat.