Csongor napja van. | 2024.04.16

Időjárás-jelentés

2021-01-22 16:09:47

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Szárazföldünk időjárásának irányítója továbbra is az a hatalmas kiterjedésű többközéppontú ciklon, amelynek középpontja Norvégia nyugati partjainál található, és amelynek hullámzó frontrendszere péntek hajnalban a Skandináv-félszigettől a Germán-alföldön, valamint Franciaországon át egészen az Ibériai-félszigetig húzódik, és halad tovább keleti irányba. Területén sok a felhő, csapadékot is több helyről jelentenek: Skandináviában továbbra is nagy területen intenzíven havazik, másutt síkvidéken inkább az eső a jellemző.     A ciklon melegszektorában továbbra is az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb levegő a meghatározó Európa középső részén, így a Kárpát-medencében is, miközben a hullámzó frontzóna hátoldalán hideg, sarkvidéki levegő indult meg a kontinens belseje fölé. A frontrendszer hidegfronti szakasza szombaton eléri a Kárpát-medence nyugati tájait, így oda már hűvösebb levegő érkezik a magasban, másutt azonban még folytatódik az enyhe idő.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig:
    ---------------------------------------------------
    Szombat estig általában erősen felhős, különösen az Északi-középhegység térségében, Észak-Dunántúlon borult lesz az ég, de pénteken még a Dunántúlon, szombaton a déli, délkeleti megyékben némi (szűrt) napsütés is lehet.
    Pénteken az Északi-középhegység, Észak-Alföld vidékén számíthatunk nagyobb eséllyel időszakos gyenge esőre, de délebbre sem kizárt kisebb csapadék. Éjszaka nagyrészt száraz időnk lesz, csak hajnalban eredhet el ismét a nyugati megyékben.
    Szombaton az ország északnyugati felén ismét növekvő eséllyel alakulhat ki eső - kiadósabb mennyiség késő délutántól a Dunántúlon hullhat. Szombat késő este az Alpokalján már havas esőre is számítani kell. A szél egyre inkább délkeletire fordul, pénteken az Észak-Dunántúlon, szombaton már az Alföldön is lehetnek erős lökések.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 10 fok között várható, Borsodban lehet a leghidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 6 és 15 fok között valószínű, a Kisalföldön délután gyorsan hűlni kezd a levegő.