Csongor napja van. | 2024.04.16

Operatív törzs: csütörtökön 181-szer intézkedtek a rendőrök szabálytalan maszkviselés miatt

2021-01-22 13:59:00

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt csütörtökön 181-szer intézkedtek a rendőrök - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.

    Kiss Róbert alezredes elmondta: 155 emberrel szemben azért kellett intézkedni, mert a tízezer lakosnál nagyobb településeken megszegte a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet; 35 embert figyelmeztettek, 68 kapott helyszíni bírságot és 52-t feljelentettek a rendőrök. Tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein a szabálytalan maszkviselés miatt 14 esetben intézkedtek, kereskedelmi üzletekben, valamint bevásárlóközpontok területén pedig 12 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot.
    Közölte azt is, hogy a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta 20 799 intézkedés történt a maszkviselés szabályainak figyelmen kívül hagyása miatt.
    A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 751 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 201 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 550 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.
    Közölte: csütörtökön a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 387 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. November 4-étől vezették be a kijárási korlátozást, amelyet november 11-étől a kijárási tilalom váltott fel. November 4-étől 28 032 alkalommal kellett intézkedniük a rendőröknek a szabályokat be nem tartókkal szemben.
    Csütörtökön is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 63 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 10 161-szer intézkedtek.
    Az elmúlt napon 8596 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Csütörtökön 2560 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 19 908-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1850-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - ismertette az alezredes.
    Kérdésre válaszolva elmondta: közösségi oldalakon megjelent, hogy egyes vendéglátóhelyek kinyitnak arra hivatkozva, hogy betartják a higiéniai szabályokat, a tilalmi szabályok azonban továbbra is fennállnak. Leszögezte: a cél továbbra is az, hogy megvédjék a magyar emberek életét, egészségét, testi épségét. Hozzátette: a rendőri intézkedés nem cél, hanem eszköz ehhez. Azt kérte, továbbra is legyenek normakövetők az emberek, akiknek egyúttal a türelmét is kérte.