Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hétfőtől újraindul a tanítás a moszkvai iskolákban

2021-01-14 12:46:00

Jövő hétfőtől az elsőtől a 11. osztályig visszatérhetnek a rendes oktatáshoz a tanulók a moszkvai iskolákban - közölte csütörtökön Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere.

    Szobjanyin leszögezte, hogy az iskolai osztályok már egyetlen fertőzés esetén is vissza fognak térni a távoktatáshoz. A felsőoktatási intézmények, amelyek nem tartanak tanítási szünetet, továbbra is ilyen munkarendben dolgoznak.
    Szergej Kravcov oktatásügyi miniszter a TASZSZ-nak azt mondta, hogy a téli szünet után az orosz régiók túlnyomó többsége visszatért a rendes oktatáshoz.
    A moszkvai polgármester az iskolalátogatás engedélyezése mellett január 21-ig meghosszabbította az összes többi, a Covid-19 miatt bevezetett korlátozást. Ezek egyebek között az idős és krónikus beteg emberek házi karanténját, a fővárosi vállalati alkalmazottak harminc százalékának kötelező távfoglalkoztatását és az éttermek 23 órai bezárását írják elő. Szobjanyin nem zárta ki ugyanakkor annak a lehetőségét, hogy tovább lazítson majd a korlátozásokon, ha a járványhelyzet jelenlegi stabilizálódása tartósnak bizonyul.
    Moszkvában csütörtökön hetvenről százra bővült az oltópontok száma. Szerdától a Covid-19 elleni vakcinációra való jogosultságot a fővárosban kiterjesztették a számítástechnikai és hírközlési szakemberekre, a magánvállalatok által alkalmazott szociális munkásokra, a házgondnokokra, szállodai és idegenforgalmi irodai alkalmazottakra is. Jövő hétfőtől az egész országban megkezdődik a lakosság tömeges, veszélyeztetettségi kategóriákhoz nem kötött beoltása.
    A független Eho Moszkvi rádióadó szerint nem egyenletes az oltóanyag terítése az országban. Miközben a fővárosban zökkenőmentesen megy a védőoltások beadása, addig Szentpéterváron kevés a rendelkezésre álló vakcina, pedig a Szputnyik V-t helyben is gyártják.
    Mihail Murasko egészségügyi miniszter közölte, hogy eddig több mint 1,6 millió dózis került polgári forgalomba. Mint mondta, a hónap végéig újabb kétmillió adag Szputnyik V-t fognak szétosztani a régiók között.
    Az orosz egészségügyi felügyelet (Roszzdravnadzor) csütörtökön cáfolta azt az értesülést, amely szerint az oroszországi magánklinikákon hozzáférhető lesz Pfizer-BioNTech-vakcina. A hatóság rámutatott, hogy a készítményt a belföldi regisztráció előtt tilos alkalmazni.
     Egy nappal korábban Tatyjana Szolomakina, a moszkvai képviselő-testület tagja az Eho Moszkvinak azt mondta, hogy az orosz fővárosban, a szkolkovói innovációs központban működő izraeli Hadassah klinikán, térítés fejében be lehet majd adatni ezt az oltóanyagot is.
    A Hadassah elismerte, hogy tárgyalásokat folytatott erről. Korábban a Pfizer, a vakcinája iránti fokozott keresletre hivatkozva arról adott ki tájékoztatást, hogy 2021-ben kizárólag állami megrendeléseket fog teljesíteni.
    Moszkvában csütörtökön 34 magánklinika is megkapta a vakcinációhoz szükséges engedélyt. Közülük 15-be már ki is szállították az oltóanyagot.
    A hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 24 736-tal 3 495 816-ra emelkedett. A napi növekmény 0,7 százalék, az új esetek 13,8 százaléka tünetmentes.
     Az aktív fertőzöttek száma 549 832, a halálos áldozatoké 570-nel 63 940-re, a felépülteké pedig 27 956-tal 2 882 044-re emelkedett.
     Az országban a járvány kezdete óta több mint 95 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 465 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Az orosz fogyasztóvédelmi felügylet (Roszpotrebnadzor) közölte, hogy jelenleg 977 laboratóriumban végeznek szűrést. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 611 704 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.