Auguszta napja van. | 2024.03.29

György István: a hétvégén folytatódik az oltás az idősotthonokban

2021-01-13 13:30:00

A hétvégén folytatódik a koronavírus elleni oltás az idősotthonokban, az intézmények újabb 3600 lakója és dolgozója szerezhet védettséget a Moderna napokban érkezett szállítmányának köszönhetően - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

    György István utalt arra, az oltási tervnek megfelelően még zajlik az egészségügyi dolgozók beoltása, de már az idősotthonokban is megkezdődött a vakcinák felhasználása annak érdekében, hogy a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok minél előbb védettek legyenek.
    A múlt héten a legnagyobb, 400-nál is több embert ellátó idősotthonokban végeztek az oltás beadásával, amely már megkezdődött a 150-400 embert gondozó intézményekben is. A vakcinát vasárnapig 7 ezer lakó és dolgozó kapta meg - közölte az államtitkár.
    Kiemelte: az oltás a Moderna vakcinájával folytatódhat egyes 100-150 személyes idősotthonban, egyúttal rámutatott, hogy a rendelkezésre álló vakcinamennyiséget 19 intézmény 33 telephelyén 996 dolgozó és 2395 lakó kapja meg az előzetes jelentkezések alapján.
    György István kitért rá, hogy a vakcina beadását minden esetben orvosi vizsgálat előzi meg, hogy kiderüljön, az érintett egészségi állapota lehetővé teszi-e a beoltást.
    Az államtitkár szólt arról is, hogy amíg a Pfizer oltóanyagának ismétlése 21, addig a Modernáé 28 napos.
    Jelezte, mivel vakcina korlátozottan áll rendelkezésre, továbbra is nagyon fontos a fertőzés megelőzése, ezért folytatódnak a célcsoportos tesztelések a kormányhivatalok szervezésében.
    Emlékeztetett arra, hogy novemberben és decemberben a bentlakásos szociális, egészségügyi intézmények, bölcsődék, óvodák és iskolák dolgozóit tesztelték, akik ezzel a lehetőséggel január első hétvégéjén ismét élhettek. Eddig több mint félmillió tesztet végeztek el - közölte.
    György István beszámolt arról, hogy ezen a hétvégén a gyermekvédelemben és a szociális alapellátásban tevékenykedőknek, mintegy 47 ezer embernek biztosítják a tesztelés lehetőségét. Ebbe a csoportba tartoznak a gyermekjóléti alapellátásban, gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók, a falugondnokok, a házi segítségnyújtást végző szociális dolgozók, a családsegítők, az utcai és közösségi szociális munkát végzők, és mások mellett a hajléktalanellátásban dolgozók, vagyis azok, akik munkájuk során sok emberrel, köztük idősekkel is személyesen találkoznak.
    A kormányhivatalok munkatársaiból, orvosi, egészségtudományi képzésben tanuló egyetemi hallgatókból álló mintavevő csapatok január 16-án és 17-én 8 és 16 óra között 120 helyszínen várják az érintetteket, akik a várakozás elkerülésére január 15-én 14 óráig a szocszures.kh.gov.hu oldalon foglalhatnak időpontot - mondta.
    György István hangoztatta, hogy az önkéntes és térítésmentes vizsgálatok célja a járvány terjedésének lassítása, az egészség védelme, ezért a kormány kéri az érintetteket, éljenek vele.