Andrea napja van. | 2024.04.18

Elhunyt Kolozsvár-Szamosújvár román görögkatolikus püspöke

2021-01-12 17:05:00

Elhunyt 61 éves korában Florentin Crihalmeanu, Kolozsvár-Szamosújvár görögkatolikus püspöke, aki január elején megfertőződött az új típusú koronavírussal - közölte kedden a püspökség.

    A közlés szerint a püspök állapota javult az elmúlt napokban, de kedden hirtelen ismét rosszul lett, egyre nehezebben lélegzett, a riasztott mentősök már nem tudták újraéleszteni. Crihalmeanu 1997-től 2002-ig kolozsvári-szamosújvári segédpüspök volt, 2002-ben nevezték ki püspöknek.
    Szintén kedden hunyt el koronavírusban, 62 évesen Bogdan Stanoevici volt román miniszter, aki 2014-ben kilenc hónapon keresztül vezette a határon túli románokért felelős szaktárcát. A volt miniszter tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy védőmaszkellenes tüntetésen vett részt, és bírálta a járvány ellen hozott védekező intézkedéseket. A volt minisztert december végétől kezelték kórházban.
    Romániában az ortodox egyház vezetői bejelentették a héten, hogy ők is részt vesznek a koronavírus elleni oltásról szóló országos tájékoztatási kampányban. Az ortodox egyház egyes vezetői hónapokon át fenntartásokkal kezelték a védekezési intézkedéseket és az oltást. Az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői a Maszol.ro hírportál megkeresésére szintén az oltás mellett foglaltak állást.
    Decemberben készültek Romániában olyan felmérések, amelyek szerint a lakosságnak csak a 30 százaléka oltatná be magát.