Auguszta napja van. | 2024.03.29

Idén százéves a kettéfűrészeléses bűvésztrükk

2021-01-11 16:41:36

Idén százéves a világ egyik leghíresebb bűvésztrükkje, amelyben az illuzionista kettéfűrészel egy embert: a centenárium alkalmából a londoni székhelyű Magic Circle online rendezvénnyel készül a hétvégére.

    A kettéfűrészeléses bűvésztrükköt a brit Percy Thomas Tibbles, művész nevén PT Selbit találta ki és 1921. január 17-én sokkolta vele először a közönséget az észak-londoni Finsbury Park Empire színházában - olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.
    A mutatvány igazi szenzáció volt és azóta a világ egyik legismertebb illúziójává vált, amelyet számtalan bűvész számtalan formában feldolgozott.
    Selbit eredeti trükkjében a "kettéfűrészelt" nőnek nem lógott ki a feje és a lába a dobozból, ami azóta hagyománnyá vált ennél a mutatványnál. Maga a fűrészelés is olyan lassú volt, hogy ma már valószínűleg untatná a közönséget.
    A Magic Circle vasárnapi online rendezvénye, amelyet a Facebookon (Magic Circle Unlocked) nézhetnek az érdeklődők, végigkalauzol a bűvésztrükk történetén, felidézve egyebek között, hogy a BBC miként sokkolta 1956-ban a brit közönséget a bűvésztrükk élő közvetítésének hirtelen - a műsoridő lejárta miatti - befejezésével, amely miatt a nézők azt hitték, hogy szemtanúi voltak valaki meggyilkolásának.
    A vasárnapi programban feltűnik mások mellett David Copperfield is, aki körbevezeti a nézőket Las Vegas-i bűvészmúzeumában és bemutatja saját kettéfűrészeléses trükkjét.