Gedeon napja van. | 2024.03.28

Romániába 150 ezer adag oltás érkezik szerdán

2021-01-05 18:50:00

Romániába 150 ezer adag koronavírus elleni oltás érkezik szerdán - közölte kedd délutáni sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghita katonaorvos, az országos oltási kampány koordinátora.

    Gheorghita kijelentette: a szerdai lesz a második jelentős szállítmány, amely az országba érkezik. Hozzátette: január végéig mintegy 600 ezer adag oltóanyag behozatalára számítanak. Ezeket továbbra is az egészségügyi személyzet és a veszélyeztetett kategóriák beoltására használják.
    A tervek szerint január 15-én az idősotthonok és más szociális intézmények lakóival kezdődik az oltási kampány második szakasza, amelyben mintegy négymillió veszélyeztetett embert próbálnak megvédeni a fertőzéstől. Az oltási kampány vezetője szerint várhatóan április elején indulhat a kampány harmadik szakasza, amikor bárki számára elérhetővé válik az oltás.
    A stratégiai kommunikációs törzs által kedden közzétett hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában több új fertőzést (4729) jegyeztek fel, mint a korábbi két hét napi átlaga (3555). A szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy a karácsony és az újév szabadnapjain sokkal kevesebben fordultak orvoshoz, és sokkal kevesebb tesztet végeztek, mint általában.
    Az országban eddig több mint 648 ezer személynél mutatták ki a fertőzést. Közülük 16 178-an vesztették életüket a kór és szövődményei következtében. Az elmúlt napon a járvány 121 ember életét követelte. Jelenleg 9028 fertőzöttet ápolnak kórházban, 1086-ot közülük intenzív osztályon.
    A hivatalos adatok táblázata azt jelzi, hogy december eleje óta csökken az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomás. November végén mintegy ötven százalékkal haladta meg a jelenlegit a kórházban ápolt fertőzöttek száma.