Ervin napja van. | 2024.04.26

Időjárás-jelentés

2020-12-29 16:07:41

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Északi-tengeri középponttal markáns ciklon örvénylik, amely kihatással van szinte egész Európa időjárására. Csupán a Kelet-európai-síkságon, illetve az Ibériai-félsziget déli részén figyelhetők meg anticiklonális jellemzők, azaz kevés csapadék és jellegtelen idő. Másutt mozgalmas, változékony az időjárás. Különösen igaz ez a fent említett ciklon előoldalára, ahol több a felhő, és egymást érik az időjárási frontok.
    A legtöbb csapadék a hegyvidékek szélnek kitett oldalán van: a Dinári-hegységben, az Alpok déli oldalán, valamint a Pireneusok északi felén. Ezeken a helyeken néhol 40-60 mm csapadék is leesik, a magasabb régiókban hó formájában.
    Szerda estig a Kárpát-medence fölé is előbb száraz, majd nedves légtömegek érkeznek, újra többfelé elered az eső.

    Várható időjárás az ország területén szerda estig
    -------------------------------------------------
    Délután, este a nyugati és északi megyékben gyakori felhőátvonulások lesznek, és itt alakulhat ki helyenként záporeső. Másutt többnyire derült vagy kissé felhős lesz az ég. Éjszaka dél felől mindenütt beborul, és éjfél után egyre több helyen várható eső, zápor.
    Szerda estig a Tiszántúlon valószínű a legtöbb, az Alpokalján a legkevesebb csapadék. A déli szél időnként megerősödik, majd estére veszít ugyan erejéből a légmozgás, de egy-egy erős széllökés még ekkor is előfordulhat. Éjjel és szerdán már inkább csak élénk széllökések várhatók.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 6 és 12 fok között valószínű.