Mihály napja van. | 2024.05.08

A Lufthansa Miskolcon átstartolt - Szegeden landolt

2020-12-14 21:09:11

A Lufthansa 2019-ben jelentette be, hogy Miskolcon építi fel a repülőgép-hajtóművek alkatrészeit szervizelő üzemét. A multinacionális cég, a miskolciak legnagyobb büszkeségére, körülbelül 100 helyszín közül választotta ki a borsodi megyeszékhelyet.

A bejelentés szerint a német légiközlekedési óriásvállalat 20.000 négyzetméteren, 43 milliárd forint értékben tervezte a beruházást. A szervízbázis működtetéséhez első körben 150 fő magasan képzett munkaerőre volt szüksége, amit 2025-re 400 főre bővítettek volna. Csak volna, ugyanis a cég a koronavírus járványra való hivatkozással visszalépett Miskolc történetének egyik legnagyobb, hanem a legnagyobb beruházásától.

A Lufthansa villámgyorsan kivonult Miskolcról. Koronavírus ide, koronavírus oda, ugyanebben az időben a szegedi szoftvereket fejlesztő és tesztelő cégüknél munkaerőt bővítettek. Tizenhárom nagyon magasan képzett munkaerőt vettek fel az ottani részlegükhöz.

A vállalat a miskolci kivonulását a koronavírus járvány okozta válsággal indokolta. Ezzel párhuzamosan a szegedi bővítést a Lufthansa cég szakembere pozitívumként említette. Megítélése szerint, a járványhelyzet miatt sem kellett változtatniuk eredeti növekedési terveiken.

Akkor mi is az igazság? A miskolci beruházást a válság miatt nem lehet megépíteni, a szegedi bővítés pedig fontos a növekedési tervek teljesítése érdekében. A legfontosabb tisztázandó kérdés, hogy a koronavírus járvány tényleg olyan válságot okozott a légiközlekedési vállalatnál, hogy egy olyan fontos, és a működése szempontjából meghatározó, gazdaságos beruházást lemondjon?

Lehet, hogy nem ez a "válság" állhat a miskolci kivonulás hátterében? Ezt soha nem tudjuk meg. Mindenesetre a város és polgárai nagyon sokat veszítettek a Lufthansa átstartolásával.

Érdekes, a mostani vezetésnek még nem sikerült komoly beruházót Miskolcra hozni. Ennek mi lehet az oka?