Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elkezdődött az országos koronavírus-tesztelés második fordulója Szlovákiában

2020-11-07 17:24:33

 Szlovákiában szombaton megkezdődőtt az országos koronavírus-tesztelés második fordulója - jelentette a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség. 

    Az első fordulótól eltérően ezúttal csak a járások mintegy 60 százalékát érinti a tesztelés, amely vasárnap késő este ér véget. Ezúttal nincs tesztelés például a két legnagyobb városban Pozsonyban és Kassán. Az eredmény hétfő délelőttre várható.
    A múlt hét végén lezajlott első fordulóban mintegy ötezer helyen vettek mintát a lakosságtól. A tesztelésen 3,63 millió állampolgár, az ország lakosságának kétharmada vett részt. A szűrések 38 359 személynél, azaz az összes teszteltek 1,06 százalékánál mutattak ki koronavírus-fertőzést.
    A mostani szűrések alapvetően már csak azt a 45 "piros" járást érintik, többségükben az ország északi részén, ahol az első fordulóban a pozitív tesztek aránya magasabb volt 0,7 százaléknál. Ugyanakkor különböző okokból tesztelési helyek nyíltak meg 13 "zöld" járásban is, ahol alacsony volt a pozitív tesztek száma. A magyarok lakta vidékeken például Komáromban, Dunaszerdahelyen vagy Nagykaposon ugyancsak folyik a tesztelés. 
    Országszerte mintegy 3000 tesztelési helyet állítottak fel. A mintavételeknél a szlovák hadsereg mintegy 4000 katonája segédkezik. A szombat délutáni órákig nagyobb problémákról nem érkezett jelentés. Igor Matovic kormányfő korábban azt nyilatkozta, sikernek tartaná, ha a mostani tesztelésen résztvevők száma elérné a kétmilliót. 
    Szlovákiában pénteken 2579 új igazolt koronavírus fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. A koronavírus-fertőzés nyomán pénteken 34 személy hunyt el, ami új napi rekordot jelent az országban a járvány kitörése óta. A betegség szlovákiai áldozatainak száma ezzel 351-re emelkedett.

 

 

 

 

Fotó: Pixabay