Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi program támogatásai

2020-10-26 14:58:30

A kedvezményezett cégek külpiaci pozícióinak erősödésével busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi programban nyújtott kormányzati támogatások - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, a program támogatási okleveleket átadó ünnepségén Kecskeméten.

    Szijjártó Péter kiemelte: ezzel a támogatási formával olyan vállalkozásokat segít a kabinet, amelyek nemzetközi összehasonlításban is egyedit tudnak nyújtani.
    Az erre szánt 2 milliárd forintos keretből 46 vállalat részesül, köztük három "bátor, a nemzetgazdaság lelkét adó magyar tulajdonú társaságok közé tartozó" kecskeméti cég is - mondta.
    A BIM Design Kft., a KÉSZ Metaltech Kft. és az Univer Product Zrt. külpiaci tevékenységét a kormány 102 millió forinttal támogatja - közölte, hozzátéve: az érintett vállalatok 2019-ben 8 milliárd forint exportbevételt értek el és a plusz forrás ennek megsokszorozását teszi lehetővé, azaz gazdasági értelemben is jó befektetés.
    Szijjártó Péter emlékeztetett: a világjárvány felforgatta az életet, és nem csupán egészségügyi, de gazdasági kihívásokat is hozott, emberek tömegeinek munkahelyét veszélybe sodorva.
    Mindez új korszakot nyitott a világgazdaságban, ahol "vérre menő verseny indult a nemzetközi piacok újrafelosztása miatt." Globálisan szinte minden iparágban átalakulnak az erőviszonyok, vállalatok tömegei kényszerülnek megszorításokra. Ez Magyarországnak az új kihívásokkal együtt új lehetőségeket is jelent - mondta.
    A magyar emberek kreativitása, szorgalma és szakmai teljesítménye nyomán Magyarország gazdasági súlya a méretén jóval túlmutat: míg a lakosságszámot figyelembe véve a 92., addig az export-teljesítményt tekintve a 34. helyen áll a világon - jegyezte meg. Hozzátette, hogy a magyar kivitel és a GDP egymáshoz mért aránya 83 százalék felett van, mely a 6. legmagasabb érték az Európai Unióban.
    Ezek a számok mutatják a magyar gazdaság erejét és a fejlődés irányát - fogalmazott a miniszter, aki szerint a kormány egyik kiemelt feladata segíteni a hazai cégeket a világpiacon felmerülő lehetőségek kiaknázásában.
    Rámutatott: a vállalkozások külpiaci pozíciójukat márkaépítéssel, digitális fejlesztéssel, marketinggel tudják erősíteni, a kormányzati támogatás pedig ezeken keresztül újabb megrendelésekhez és vevőkhöz juttatja a kedvezményezett cégeket, melyek saját bevételeiket ily módon gyarapítva a magyar gazdaság növekedéséhez és új munkahelyek létrehozásához is hozzájárulnak.
    Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere az eseményen méltatta a támogatott cégek munkáját és együttműködésüket a várossal. Elmondta: az építőipart összetett és innovatív tervezéssel segítő BIM Design Kft., a speciális építészeti acélszerkezeteket, burkolatokat és lemeztermékeket gyártó KÉSZ Metaltech Kft. és a magyar élelmiszeriparban meghatározó Univer Product Zrt. a magyar és a nemzetközi piacon egyaránt világszínvonalon teljesít.
    Ehhez a város modern, fejlődést ösztönző és biztonságos környezetet teremt, melyet a helyi cégek azzal is meghálálnak, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére előre láthatólag ezt az évet is pozitív mérleggel zárják - tájékoztatott.