Gedeon napja van. | 2024.03.28

Emmi: újabb 200 millió forintra pályázhatnak cigányzenészek

2020-10-23 15:49:48

Újabb 200 millió forintra pályázhatnak azok az éttermi cigányzenészek, akik az előző pályázati körben nem a minőség, hanem az anyagi forrás végessége miatt nem kaptak támogatást - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

    A közleményben emlékeztettek: az éttermi cigányzene felélesztését és népszerűsítését célzó Muzsikáló Magyarország pályázaton idén 97 zenekar mintegy 456 zenésze nyert el támogatást, összesen 800 millió forintot.
    A pályázatok elbírálása szakmai alapon, jogszerűen történt, viszont a bizottság tagjai azzal szembesültek, hogy a pályázati forrás végessége miatt olyan zenekarok, zenészek is kimaradnak a támogatásból, akik zenei munkásságuk alapján jogosultak lennének rá - írták.
    A közlemény szerint Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár úgy fogalmazott: "meghallottuk a roma muzsikusok szavát, és azonnal segítségükre siettünk, de nem segélyt osztunk, hanem a munkát támogatjuk!"
    A támogatásokat nem szociális alapon kapják a zenészek, hanem olyan feladatok elvállalásáért, amelyekkel a magyar emberek szórakoztatását, kulturálódását segítik a jövőben - tette hozzá.