Tivadar napja van. | 2024.04.20

Napelemes busztárolókat adtak át a BKV kelenföldi buszgarázsában

2020-10-09 13:57:13

Két napelemes busztárolót adtak át a BKV kelenföldi buszgarázsában pénteken, a fejlesztésnek köszönhetően az elektromos buszok villamosenergia-szükségletének negyven százalékát a társaság önerőből fedezni tudja.

    Karácsony Gergely főpolgármester az átadáson arról beszélt, a koronavírus-járvány "kicsit leállította a gazdaság pörgését", és lehetőséget ad arra, hogy újragondoljuk a gazdaság jövőjét, azt, milyen típusú gazdaságot szeretnénk hosszútávon.
    Ha okosan ruházunk be a jövőbe, akkor át tudjuk állítani a cégek, a város, az ország és az Európai Unió működését a zöld gazdaság alapjaira - hangsúlyozta.
    Karácsony Gergely kijelentette: a főváros és a cégei képesek és alkalmasak olyan beruházások végrehajtására, amelyek az adófizetők számára is megtérülnek, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a zöld gazdasággal induljon el újra a növekedés.
    A buszgarázsban történt fejlesztés tíz éven belül megtérül, hiszen csökkenti a BKV működési költségeit - emelte ki, hozzátéve, hogy ilyen beruházások nemcsak a klímavédelem szempontjából fontosak, hanem hatékonyabb működést fognak eredményezni.
    A főpolgármester köszönetet mondott a BKV munkatársainak, hogy kiállták a koronavírus-járvány miatti próbát.
    Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímavédelemben a városoknak kiemelt szerepük van. Budapest zöld városvezetése kiemelten figyel a klímavédelmi célokra - hangsúlyozta.
    Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója elmondta, a kelenföldi buszgarázsból közlekednek a BKV elektromos buszai már negyedik éve. A BKV-nál jelenleg több mint száz, az infrastruktúrát érintő energiahatékonysági program fut. A telephelyen a napelemes rendszer 648 napelempanelból áll.
    A most átadott, csaknem 162 millió forintból megvalósult napelemes rendszer összteljesítménye 200 kilowatt, és ez fedezi a buszgarázs éves villamosenergia igényének 9 százalékát.
    Az eseményen bemutatták a BKV "maszkos" buszait is - a járművek elejére szájmaszkot festettek -, amelyekkel a koronavírus-járvány miatti maszkhasználat fontosságára hívják fel az utasok figyelmét.